Strpljenje je presudno
40

Ko je novi trener Liverpoola i zašto su baš njega odabrali: "Novi Klopp" ipak mijenja Redse

Dino Pajo
Slot je senzacionalno osvojio titulu prvaka Nizozemske s Feyenoordom (Foto: Premier league/Twitter)
Slot je senzacionalno osvojio titulu prvaka Nizozemske s Feyenoordom (Foto: Premier league/Twitter)
Mladi nizozemski stručnjak Arne Slot (45) jučer je naslijedio Jurgena Kloppa na mjestu trenera Liverpoola, a već od prvog dana na novom zadatku očekuje ga mnogo posla ukoliko želi nastaviti tamo gdje je ljubimac navijača na Anfieldu stao.

Jurgen Klopp je nakon više od osam godina zaključio uspješnu epizodu u Liverpoolu, gdje je ušao u srca svih navijača i kreirao memorije koje će se pamtiti do kraja života. Klopp je osvojio Premier ligu, Ligu prvaka, FA Cup, dva Liga kupa, FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo i UEFA Superkup tokom mandata u Liverpoolu.

Odlaskom Kloppa ostala je praznina u srcima navijača, ali i uzavrela klupa koju bi teško "popunio" i neki renomiraniji trener od Arnea Slota. Zbog toga, čelnici Liverpoola okrenuli su se mlađem i nedokazanom rješenju od kojeg očekuju da svoj stil i shvatanje nogometa malo prilagodi kako bi nastavio tamo gdje je Klopp stao.

Arne Slot u Liverpool dolazi nakon ne toliko dobre igračke, ali i odličnog početka trenerske karijere. U pravilu je vodio klubove u kojima osvajanje trofeja posljednjih godina nije bio imperativ, ali je svugdje uspio nadmašiti očekivanja ekipe.

Vodio je Cambuur, a onda je s AZ Alkmaarom senzacionalno došao do diobe prvog mjesta s Ajaxom. Sezona tokom koronavirusa je prekinuta, a tada su AZ i Ajax završili na diobi prve pozicije. No, za razliku od naše zemlje, u Nizozemskoj za vrijeme koronavirusa nisu dodijeljena priznanja i čitava sezona je poništena. Odlično vođenje AZ-a mu je donijelo prelazak u Feyenoord gdje je postao prvak Nizozemske ispred favorizovanih PSV-a i Ajaxa.

Tačno godinu dana prošlo je od dana kada se očekivao njegov prelazak u englesku Premier ligu. Bio je nadomak prelaska u Tottenham, ali se u posljednji čas predomislio i ostao u Feyenoordu. Međutim, poziv Liverpoola 12 mjeseci kasnije nije mogao odbiti.

Iako je trenerska pozicija u Liverpoolu znatno privlačnija, definitivno ga čeka delikatniji zadatak u odnosu na onaj u Tottenhamu jer je potrebno naslijediti miljenika navijača koji je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Liverpool je Slota doveo kao novu veliku "stvar" i lidera projekta koji bi tu trebao biti makar približan broj godina kao što je Klopp bio. Međutim, neće se mnogo toga mijenjati, iako se očekuje i mala prilagodba Slotove nogometne filozofije zbog zvijezda koje ga čekaju na Anfieldu.

Ista formacija, ali s bitnom razlikom od Kloppa

Ono što Nizozemac praktikuje jeste identična formacija 4:3:3, koju je praktikovao Klopp u Liverpoolu i doveo gotovo do savršenstva. Nijemac je godinama unazad stvarao ekipu i dovodio igrače čija igra sjajno dolazi do izražaja baš u ovoj formaciji pa Slota, makar što se toga tiče, čeka gotov "proizvod" na Anfieldu.

Još jedna stvar ga povezuje s Kloppom, a jako je bitna za Liverpool. U pitanju su energija i frenetičnost pokraj aut-linije, kojom bi Klopp (Slot) u svakom trenutku znali izvući i više od maksimuma kod igrača Liverpoola.

Ono što razdvaja dvojicu trenera, jeste način izgradnje napada i to će iziskivati prilagodbu neke od strana, da li trenera ili zvijezda. Naime, Kloppov sistem napadanja bio je zasnovan na žestokoj tranziciji i brzim atacima zahvaljujući igračima koji su mogli pratiti takav tempo igre, dok je Slot trener koji teži sistemskoj izgradnji napada na znatno sporiji način od odbrane do napada.

Carteret Analytics, sistem koji pruža detaljne procjene menadžera najjačih evropskih i svjetskih liga na osnovu kvantitativne metrike koja pokazuje prednosti i slabosti, ocijenio je Slota kao trenera "visokog nivoa nogometne inteligencije koji savršeno dobro razumije prednosti i mane svih svojih igrača".

Od Nuneza ključna očekivanja

Ključno pitanje u Slotovom Liverpoolu bit će rješavanje pitanja prvog napadača. Skupocjeni Darwin Nunez nije se želio pozdraviti s Jurgenom Kloppom na oproštaju, a to za brojne fanove predstavlja znak kojim pokazuje da ga je promjena trenera usrećila.

Upravo od Nuneza novi trener Liverpoola ima velika očekivanja i bit će jedan od igrača koje želi silno zadržati i graditi igru na njemu. No, bit će mu potrebno da izvuče ono najbolje iz Urugvajca u narednom periodu jer navijači nisu zadovoljni nastupima iako je postigao 18 golova u svim takmičenjima prošle sezone.

Ono što želi uraditi s Nunezom, uspio je sa Santiagom Gimenezom u Feyenoordu, a prije toga i s Myronom Boaduom u AZ Alkmaaru. Upravo iz Boadua je izvukao ono najboljer jer je jedine blistave partije u karijeri imao pod vodstvom Slota u Alkmaaru, nakon čega mu je karijera krenula silaznom putanjom prelaskom u Monaco, a onda i Twente.

Slot je identificirao Nuneza kao ključnog igrača u ofanzivnom dijelu tima i primijetio je njegove "izvanredne osobine", a osim Urugvajca, bitni kotači u njegovoj igri bit će još Virgil van Dijk, Mohamed Salah i Trent Alexander-Arnold. Upravo na toj četvorci će Slot graditi novi Liverpool.

Strpljivi navijači ponovo moraju pokazati razumijevanje

Bez obzira na brojne prednosti i podudaranja s Kloppovom filozofijom, a koje su sasvim sigurno dugo razmatrali tokom izbora u rukovodstvu kluba, Slotu će sigurno biti potrebno vrijeme i strpljenje kod navijača. Ipak, Anfield je idealan zbog navijača koji su navikli na strpljenje i pružanje i više nego dovoljne podrške bilo kojem treneru.

Uostalom, na titulu prvaka Engleske čekali su 30 godina, a Klopp je to uspio ostvariti tek pet godina nakon što je stigao na Anfield.

Slot je dobio trogodišnji ugovor s Liverpoolom, a toliko su u klubu procijenili da će mu trebati vremena da ostvari zacrtane ciljeve - osvajanje trofeja. To ne treba da brine navijače Liverpoola jer ukoliko saradnja bude pogodak, ona će se nastaviti i nakon te tri godine, a klub će znati cijeniti ono što je ostvario.

Velika očekivanja potvrđuje i plata od osam miliona eura godišnje uz dodatne bonuse na osnovu rezultata.

Prednost za Slotov projekt je i to što je sve formalizirano prvog dana nakon što je sezona u Premier ligi završena. To znači da će imati na raspolaganju cijelo ljeto da krene u stvaranje projekta s velikim očekivanjima, čim dobije radnu dozvolu i zvanično krene s radom 1. juna.