Ubojiti napadač
23

Ko je Milot Rashica, Kosovar iz Werdera kojeg Klopp silno želi dovesti na Anfield?

DP
Milot Rashica (Foto: EPA-EFE)
Milot Rashica (Foto: EPA-EFE)
Reprezentativac Kosova i napadač Werder Bremena polako postaje sve bolji, a sada se priča kako bi uskoro mogao zaigrati i na Anfieldu gdje ga Jurgen Klopp vidi kao savršenog igrača za Liverpool.

Pretraživači širom svijeta su preplavljeni pitanjima vjernih fanova Liverpoola koji žele saznati nešto više o Milotu Rashici, piše 90min.

Ovaj dvadesettrogodišnjak se povezuje s velikim novčanim transferom kojim bi prešao na Anfield na ljeto, što djeluje kao da Jurgen Klopp gradi tim kojim bi obranio titulu Premiershipa koju će, gotovo bez dileme, osvojiti ove sezone.

Ali ko je, zapravo, Rashica? Koje su njegove prednosti, slabosti, nade, snovi i omiljene žitarice koje jede za doručak?

Odgovori na neka od ovih pitanja, možda, već postoje…

Zbog čega bi u Liverpoolu izabrali baš njega?

Februar je, a Liverpool je samo jednom propustio šansu pobijediti u Premiershipu ove sezone. Ima 22 boba više od Manchester Cityja i veliku šansu sezonu završiti bez poraza. Ipak, zbog čega oni žele igrača koji se trenutno bori za svoj tim u Bundesligi?

Pa, iako je malo vjerojatno da će Rashica zauzeti mjesto Sadia Manea u napadu, kako su neki portali prenijeli prije nekoliko sedmica, Klopp je zainteresiran za širenje svog tima i fokusira se dopuniti klub rotacijom igrača.

Liverpool se ni u prošlosti nije bojao pretražiti manje klubove u potrazi za talentima. To pokazuju transferi Andyja Robertsona i Xherdana Shaqiria, a i Werder Bremen se uklopio u taj profil, zauzevši 17. mjesto u ligi.

Za koga je igrao u prošlosti?

Rashica je karijeru počeo u kosovskoj Vushtrriji, prije nego što je prešao u Vitesse Arnhem 2015. godine, gdje je odigrao 100 utakmica, dao 15 golova i imao 24 asistencije.

Tokom vremena koje je proveo u Vitesseu igrao je s igračima Premiershipa, kao što su Mason Mount, Dominic Solanke i Marvelous Nakamba.

Kako se dobro pokazao u ovoj ligi, najvećem nogometnom takmičenju u Holandiji, to mu je donijelo prelazak u Werder Bremen, vrijedan 6,3 miliona funti. Otkad je potpisao za zeleno-bijele 2018. godine, Rashica je nastavio napredovati odigravši 61 utakmicu, pri čemu je dao 23 gola.

Također je napravio impresivnu internacionalnu karijeru otkad je prešao igrati za reprezentaciju Kosova 2016. godine.

Koliko bi on mogao koštati?

Ako se Liverpool odluči za ovaj transfer, mogao bi biti primoran izdvojiti čak 38 miliona eura kako bi osigurao potpis ovog igrača.

Tolika je vrijednost ugovora i iz Bremena vjerojatno neće tako lako pustiti svog najboljeg strijelca za svotu manju od te.

Što on može ponuditi Liverpoolu?

Na mnogo načina, Rashica je staromodni napadač s krila. Spretan je s loptom na širokom području terena i nalazi se odmah ispod najboljih 20 strijelaca Bundeslige po utakmici.

Ipak, u posljednje vrijeme se razvio kao moderan igrač na centralnoj poziciji. Uglavnom djelujući po lijevoj strani, ovaj igrač reprezentacije Kosova voli, poput Manea ili Alexisa Sancheza, ulaziti u sredinu kako bi iskoristio prednosti svoje desne noge. Rashica loptu udara zastrašujućom brzinom, što ga čini smrtonosnim finišerom.

Šta još trebamo znati?

Veoma voli golove, što je i priznao u jednom intervju.

"Nikada nisam zadovoljan, uvijek želim više. Kada sam dao 10 golova, želio sam dati 15, a kada sam postigao 15, želio sam 20. Kao napadač uvijek želite dati što je više golova moguće", rekao je Rashica.