Nogometaš APOEL-a
15

Ko je "Messi iz Jordana" i može li učiniti ono što je učinio Mohamed Salah

DP
Jordan nikada nije imao globalnu superzvijezdu i velike nade polaže u nogometaša APOEL-a Musu Al-Tamarija koji bi već na ljeto mogao prijeći u veći klub.

Za njega možda još niste čuli, ali Musa Al-Tamari privlači pažnju skauta velikih klubova širom Evrope. Nastupajući za kiparskog prvaka APOEL-a, 22-godišnji nogometaš nazvan je "jordanski Messi" i predstavljen je kao buduća zvijezda ljetnog prijelaznog roka.

Krajem 2018. godine dovodili su ga u vezu s Cagliarijem i Fiorentinom, ali danas ga "na radaru" imaju još veći klubovi; Manchester City, Liverpool, Borussia Dortmund, Atalanta i Lille pratili su ove sezone mladog nogometaša, prema izvorima Bleacher Reporta.

Al-Tamari je dvije sezone igrao u Evropi i veoma brzo je postao miljenik navijača na Kipru. Njegov transfer iz svibnja 2018. je najveći transfer nekog jordanskog nogometaša u povijesti ove zemlje. Bilo je potrebno svega nekoliko sedmica da navijači APOEL-a dobiju novog junaka s Bliskog Istoka.

Skandiranje njegovog imena, na melodiju pjesme "La Bamba", veoma brzo je ušlo u modu.

"Imamo Al-Tamarija. On je mnogo bolji od Harryja i Dele Allija. Jordanski Messi!"

Rekli su o njemu

Tommy Oar je kraće vrijeme bio Al-Tamarijev saigrač u APOEL-u i za njega ima samo riječi hvale.

"Izgleda vrlo bezazleno, ali... Prije nego što sam napustio APOEL, igrali smo zajedno u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropsku ligu. Tada je 'masakrirao' naše protivnike. Samo je pitanje vremena kada će ga se dočepati neki veliki klub. Već sada se svake sedmice licitira imenom nekog novog kluba koji je zainteresovan", kaže Tommy Oar.

Al-Tamari je u prvoj sezoni proglašen za MVP-a kiparskog prvenstva, a njegov stil igre privlači pažnju svakog zaljubljenika u nogomet.

Jordanski nogometni stručnjak Mohammad Elidy pažljivo je pratio njegovu karijeru.

"Velika su očekivanja od njega, posebno poslije čudesne prve sezone u APOEL-u. Postao je najbolji jordanski nogometaš prije navršene 21 godine, i to bez igranja za dva najbolja kluba u zemlji. Iako su se oba kluba zanimala za njega, on ih je, za razliku od drugih jordanskih igrača - odbio, njih i njihov novac. Čekao je Evropu. Njegov mentalitet, želja da igra u većim klubovima poput APOEL-a i njegovo samopouzdanje su ono što mu je omogućilo postići sve ovo. Da, označen je kao jordanski Messi."

Messi ili Robben?

Postoje neke osobine koje su usporedive s karakteristikama kapitena Barcelone. Odličan je dribler, lopta mu se "lijepi" za nogu i koristi svoju okretnost kako bi prevario čuvare. On također zna postizati sjajne golove. Međutim, mnogi koji su ga gledali govore da bi adekvatnije bilo usporediti ga s legendom Bayerna iz Münchena - Arjenom Robbenom.

"Mislim da više sliči Robbenu. Ima dug korak, ubojit je s pozicije krila i zna postizati prelijepe golove", kaže Elidy.

Ahmad Mallah je jordanski novinar koji pažljivo prati karijeru Al-Tamarija.

"Kada su u pitanju odluke koje donosi na terenu, ostavlja dojam nogometaša sa znatno više iskustva. Ima eksplozivno ubrzanje koje mu pomaže proći kroz protivničku odbranu. Navijači ga zovu jordanski Messi. Možda, ako se gleda njegov dribling i brzo odlučivanje kada je u posjedu lopte. Trenutno se smatra najboljim igračem Jordana", govori Mallah.

Svijetla budućnost

Kada su golovi u pitanju, ove sezone statistika Al-Tamarija nije dostigla nivo iz prethodne, kada je postigao devet golova. Međutim, broj njegovih asistencija dostigao je brojku devet, a njegov stil igre još uvijek impresionira navijače i ljubitelje dobrog nogometa.

Za svoju zemlju igrao je 32 puta, sedam puta je bio strijelac. Jordan nikada nije imao globalnu nogometnu superzvijezdu i postoji nada da će on to postati.

"U Jordanu mnogi prate njegovu karijeru i žele ga vidjeti u dresu nekog većeg evropskog kluba. Ljudi traže da on bude ambasador zemlje i da učini za Jordan ono što je Mo Salah učinio za Egipat", kaže Mallah.