Wwin liga BiH
196

Anketa / Ko je igrač sezone u nogometnom prvenstvu BiH?

D. P.
Foto: A.L./Klix.ba
Foto: A.L./Klix.ba
Sezona u Wwin ligi Bosne i Hercegovine jučer je završena, a tim povodom predstavljamo najbolje igrače sezone među kojima ćete vi izabrati i najboljeg u našoj anketi.

Turbulentna sezona u domaćem nogometnom prvenstvu došla je do kraja, a nogometaši Borca osvojili su treću titulu prvaka BiH u svojoj historiji. Do titule su došli uz brojne sudijske pogreške, a na kraju su Zrinjskom za novi trofej nedostajala samo dva boda.

Evropu su izborile još i ekipe Veleža i Sarajeva, dok su društvo najboljih napustile ekipe Zvijezde 09 i Tuzla Cityja.

Mnogo igrača pamtit će sezonu po dobrom. Uz standardne nogometaše na koje smo navikli u svim izborima za najbolje po sezoni poput Nemanje Bilbije, tu je i nekoliko pravih iznenađenja poput Sloginog Dejana Vidića.

Stoga, mi vas u našoj anketi pitamo: "Ko je najbolji igrač bh. nogometa za sezonu 2023/2024?".

Ekipa portala Klix.ba je izabrala devet igrača za koje smatra da su najviše doprinijeli ostvarenim rezultatima kluba u ovoj sezoni, iako je još nekoliko nogometaša bilo u konkurenciji.

Nemanja Bilbija (Zrinjski)

Sada već tradicionalno, Nemanja Bilbija ponovo je obilježio jednu sezonu u bh. nogometu. Najbolji strijelac lige u historiji iza sebe ima novu fantastičnu sezonu u kojoj je postigao 24 pogotka i dodao devet asistencija, čime je bez ikakve dileme bio najkorisniji igrač prvenstva. Međutim, ove godine se njegov tim nije okitio titulom prvaka.

Hamza Čataković (Sarajevo)

Potpuno nevjerovatno djeluje podatak da je Hamza Čataković veći dio jesenjeg dijela sezone presjedio na klupi i u finišu utakmica ulazio u igru. Sjajni ofanzivac Sarajeva je zablistao čim je dobio veću minutažu u drugom dijelu sezone i postigao je 17 golova te dodao jednu asistenciju. Definitivno, najbolji igrač Sarajeva u protekloj sezoni.

Jakov Blagaić (Borac)

Ofanzivni veznjak Borca Jakov Blagaić bio je jedan od najboljih u pohodu banjalučog sastava na titulu prvaka BiH. Hrvatski nogometaš je prošle godine stigao kao slobodan igrač i odmah se nametnuo kao pokretačku snagu Borca. Upisao je čak 12 asistencija i dodao pet golova. Vrijedi naglasiti da je i ponio epitet najboljeg asistenta lige.

Osman Hadžikić (Velež)

Fantastični golman Veleža jedan je od razloga zašto su Rođeni završili na trećem mjestu. Osman Hadžikić je pokazao da je najbolji golman lige, ostvario je čak 15 "clean sheetova" u sezoni, odnosno na toliko utakmica je sačuvao svoju mrežu netaknutom i izborio je poziv u reprezentaciju BiH.

Jovo Lukić (Borac)

Iako nije imao maksimalnu minutažu, Jovo Lukić je ipak odigrao odličnu sezonu i osvojio titulu prvaka BiH. Lukić je učestvovao u 18 golova Borca ove sezone, postigavši 12 i namjestivši ih još šest. Definitivno je igrač koji se istakao u redovima šampionskog tima.

Dejan Vidić (Sloga Meridian)

Iskusni napadač Sloge Dejan Vidić najveće je iznenađenje sezone. Ovaj 30-godišnjak je sve iznenadio postigavši 16 golova za Slogu ove sezone i bio je ključni čovjek za to što su se Dobojlije dugo smatrale najprijatnijim osvježenjem u takmičenju. Na kraju su svi u ovom klubu lošom serijom rezultata pokvarili malo utisak, ali će Vidić zauvijek pamtiti ovu sezonu kao najbolju u svojoj karijeri. Vidić se čak povrijedio i propustio finiš sezone, a da se to nije dogodilo, sigurno bi njegov konačni skor bio još efikasniji.

Mario Ćuže (Zrinjski)

Mario Ćuže iz godine u godinu pokazuje da je uz Bilbiju ključni igrač Mostaraca u ofanzivnom redu tima i čovjek na čije se usluge može osloniti trener Zrinjskog u svakom trenutku. I ove sezone krilni ofanzivac je bio fantastičan s 12 golova i šest asistencija. Učestvovao je u 18 golova ove sezone, a samo je Bilbija uspio učestvovati u više pogodaka u cijeloj ligi.

Nermin Haskić (Velež)

Uz golmana Hadžikića, čovjek koji je najviše pokazao u ekipi Veleža ove sezone svakako je iskusni napadač Nermin Haskić. Iako je daleko od najboljih igračkih godina, Haskić pokazuje da mu godine ne mogu ništa te je bio najbolji strijelac Veleža s 12 golova, a dodao je i četiri asistencije te je u ofanzivnom dijelu terena odradio najviše posla u pohodu Veleža na jednu od najboljih sezona posljednjih godina.

Srđan Grahovac (Borac)

Nekadašnji reprezentativac BiH se vratio u svoj matični klub Borac kako bi s njim osvojio titulu prvaka i to je na kraju uspio. Grahovac je kao defanzivni veznjak bio motor ekipe Vinka Marinovića i s kapitenskom trakom poveo svoj tim do titule.