Mnogo je obećavao
456

Ko je Adalberto Penaranda, novi igrač Sarajeva: Srušio rekord Messija, Real mu "propao"

D. P.
Penaranda u duelu s Messijem (Foto: Twitter)
Penaranda u duelu s Messijem (Foto: Twitter)
Kao "bomba" odjeknuo je dolazak venecuelanskog ofanzivca Adalberta Penarande u FK Sarajevo, a za one koji nisu mnogo pratili španski nogomet, vrijedi malo detaljnije objasniti ko je nogometaš koji stiže na Koševo.
Penaranda (26) dugo je važio za jednog od najvećih talenata španskog nogometa. Kao tinejdžer, bio je apsolutna senzacija La Lige dok je bio član Granade u kojoj je pružao i najbolje partije karijere.

Ovaj krilni napadač najbolje se snalazi na poziciji lijevog krila, a karijeru je počeo u domaćoj Deportivo La Guairi iz koje je 2015. godine prešao u italijanski Udinese. No, neposredno prije toga mogao je ispisati bajku za jednog dječaka iz Venecuele.

Propao mu transfer u Real

Naime, Penarandi je na tragičan način propao transfer u veliki Real Madrid.

Penaranda je s 15 godina stigao na probu u Real Madrid nakon što je oduševio skaute i prošao probu s još 5.000 djece u Venecueli. Izabran je u velikom broju dječaka da pređe u Real Madrid i to mu je donijelo probu od sedam dana u najtrofejnijem svjetskom klubu.

Međutim, iako je zablistao te boravio na Bernabeuu uključujući i gledanje utakmice protiv Rayo Vallecana (2:0), ugovor mu je propao zbog tadašnjeg zakona o maloljetnicima.

Krenuo je od nule, a to mu je donijelo transfer u Udinese. Tada se "umrežio" u grupaciju ekipa čiji je vlasnik italijanska porodica Pozzo. Te tri ekipe mijenjao je kao na traci pa je putovao između Udinesea, Granade i Watforda.

Tako je uspio napraviti i veliki transfer pa ga je Watford platio Udineseu čak 10,6 miliona eura. Imao je priliku biti član tri najjače lige svijeta (La Liga, Premiership i Serie A), ali će sada imati priliku da iskusi i igranje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Šta je Penarandu spriječilo da napravi karijeru kakva se očekivala, može se samo nagađati. U fokus britanske javnosti došao je 2020. godine zbog seks skandala dok je bio član Watforda.

U javnost je tom prilikom procurio videosnimak sa seks zabave, nakon čega su u Watfordu odlučili da ga ne zadrže.

Srušio Messijev rekord

Zanimljivo, Penaranda je oduševio svijet 2015. godine kada je postao najmlađi strani igrač u historiji La Lige koji je postigao dva gola u jednom meču, a to se desilo u pobjedi Granade nad Levanteom (2:1) i tu je srušio rekord Lionela Messija. Bio je to izvanredan početak za karijeru koja se borila da dosegne predviđeni zenit, no to se na kraju nije dogodilo.

Na društvenim mrežama lako je pronaći poteze kojim se "proslavio". Prepoznatljiv je po sjajnoj tehnici i brzini, a sada će ga i fanovi u Bosni i Hercegovini imati priliku da gledaju.

Penaranda je za reprezentaciju Venecuele odigrao 21 utakmicu. Najveći trag je ostavio u Granadi, gdje je postigao pet golova u La Ligi, a naznake dobrih igara i ono što može radovati igrače Sarajeva, jeste činjenica da je odlično igrao 2022. godine na posudbi u Las Palmasu. U posljednjem klubu, portugalskoj Boavisti, nije nikada debitovao zbog administrativnih problema ovog kluba.