Arsenalova potraga
11

Ko će naslijediti Wengera: Favoriti su Rodgers, Ancelotti i Vieira

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Arsene Wenger najavio odlazak s klupe Arsenala na kraju ove sezone, krenule su špekulacije o njegovom nasljedniku, a među prve favorite spadaju Brendan Rodgers, Carlo Ancelotti i Patrick Vieira, piše Sky Sports.

Wenger je odlučio da nakon 22 godine boravka u londonskom klubu napusti trenersku klupu, a ostaje da se vidi da li će to biti i kraj njegove trenerske karijere.

On je tokom boravka u Arsenalu osvojio tri naslova u Premiershipu, sedam titula FA Cupa i sedam titula Community Shielda te je jednom uspio odvesti Arsenal u finale Lige prvaka.

Jedan od glavnih favorita za preuzimanje klupe Arsenala je trener Celtica Brendan Rodgers koji je nedavno osvojio drugu titulu prvaka Škotske. Iako se povezuje s Arsenalom, Rodgers je ove sedmice izjavio da je sretan u Celticu i da već pravi planove za narednu sezonu.

Ancelotti je početkom sezone dobio otkaz u Bayernu iz Minhena s kojim je prošle sezone osvojio naslov u Bundesligi prošle sezone, a već je jednom vodio klub u Premiershipu. Bilo je to u sezonama 2009/10. i 2010/11. kada je vodio Chelsea s kojim je 2010. godine osvojio naslov prvaka Engleske.

Vieira je legenda Arsenala s kojim je 2004. godine kao veznjak osvojio titulu Premiershipa u kultnoj sezoni kada su Topnici bili bez poraza u ligi. Nakon završetka igračke karijere Vieira je zaplovio u trenerske vode. Kratko je radio u rezervama Manchester Cityja, a sada vodi američki New York City FC.

Pored trojice navedenih imena, u vezu s Arsenalom dovode se Luis Enrique, Thomas Tuchel, Massimiliano Allegri i Joachim Loew.