Nogomet
0

Ko će biti domaćin svjetskih prvenstava 2018. i 2022.?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni nogometni savez (FIFA) će večeras u Zürichu izbrati domaćine svjetskih prvenstava 2018. i 2022.godine.

Jučer su se predstavili kandidati za SP 2022. (Južna Koreja, Katar, SAD i Japan), dok će danas to učiniti kandidati za SP 2018. (Belgija/Holandija, Španija/Portugal, Engleska i Rusija).

Jučer u 14 sati se predstavila Australija. Australci su ponudili dvanaest stadiona u deset gradova, koji, uz izuzetak Pertha i Townsvilla, leže na jugoistoku kontinenta. Troškovi prvenstva su procijenjeni na 2,29 milijarde dolara, a najveći nedostatak Australije je vremenska razlika u odnosu na Evropu, koja je najveći kupac televizijskih prava. Utakmice na evropskim programima bi se mogle gledati u noćnim satima ili rano ujutro, prenose mediji.

U 15 sati se predstavila Južna Koreja, koja ima već izgrađenu infrastrukturu zbog suorganizacije SP-a 2002. godine. Korejci imaju 14 stadiona u 12 gradova, a troškovi njihove organizacije bi iznosili 0,87 milijardi dolara. Veliki plus za Južnu Koreju su relativno kratke razdaljine između stadiona, dok joj s druge strane nedostaje hotelskih kapaciteta.

Sat kasnije se predstavio Katar. Novac za državu usred Perzijskog zaljeva ne predstavlja problem. Od sedam igrališta pet se nalazi u krugu od 25 kilometara. Predviđeno je dvanaest stadiona, a troškovi su procijenjeni na 2,87 milijardi dolara. Poteškoće s previsokim temperaturama Katarci bi riješili hlađenjem zraka iznad stadiona.

SAD se predstavio u 17 sati. O troškovima SP-a 1994. godine nisu željeli govoriti. Prezentirano je 18 modernih stadiona u 18 gradova. Kandidatura SAD-a predstavlja novi pokušaj oživljavanja nogometa na prostorima te zemlje.

Jučer je posljednju prezentaciju imao Japan. Nakon SP-a 2002. godine, koji je Japan ugostio skupa s Južnom Korejom, Japancima je ostalo 13 stadiona u 11 gradova. Troškovi Japana su procijenjeni na 1,3 milijardi dolara.

U okviru prezentacija kandidatura za prvenstvo 2018. godine, jutros u 9 sati su prezentaciju otpočeli Belgijanci i Holanđani, koji gotovo nemaju nikakve šanse za uspjeh. Njihovi troškovi su ocijenjeni na 2,43 milijarde eura, a na raspolaganju imaju 14 stadiona u 12 gradova.

Njihove prednosti su male razdaljine između mjesta događanja, dok su mane slaba infrastruktura i nedostatak državnih garancija.

Nakon njih će se predstaviti Španci i Portugalci, koji su dobili FIFA-ine najbolje ocjene. Predviđen je 21 stadion u 18 gradova, a u Portugalu bi učestvovali samo Porto i Lisabon. Troškovi su procijenjeni na dvije milijarde eura. Spomenuta kandidatura važi za tihog favorita.

Od 11 sati slijede Englezi. Organizatori SP-a 1966. godine konkurišu s proračunom od 2,54 milijardi dolara. Takmičenje bi se odvijalo u dvanaest gradova i 17 stadiona, od kojih četiri u Londonu. FIFA-ina komisija nije našla slabosti u kandidaturi.

Tačno u podne će se predstaviti posljednji kandidat - Rusija, koja nikada nije organizirala nogometno svjetsko prvenstvo. Velike razdaljine između stadiona ne idu naruku Rusima, posebno zbog slabe transportne povezanosti. Troškovi su ocijenjeni na visokih 3,82 milijarde eura i što je više od glavnog favorita - Engleske. Od predviđenih 16 stadiona potrebno je 13 ponovo izgraditi ili skupo platiti potpunu rekonstrukciju i renoviranje.