|

Klubovi iz BiH su se konačno probudili: Sutra sastanak o formiranju udruženja premijerligaša

Klubovi iz BiH su se konačno probudili: Sutra sastanak o formiranju udruženja premijerligaša
70
F. Zametica
11.2.2020. u 11:16
21
komentara
70

dijeljenja
Klubovi iz BiH su se konačno probudili: Sutra sastanak o formiranju udruženja premijerligaša Klubovi Premijer lige BiH (Foto: Klix.ba)
Udruženje klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine ideja je koja se iz godine u godinu stidljivo provlači u našoj nogometnoj javnosti, a na čijoj realizaciji sve do ove zime nije urađeno apsolutno ništa.
Čini se kako će se to promijeniti. Trebala je početna inicijativa, a preuzeli su je u Fudbalskom klubu Sarajevo. Iz Titove 38b "otišao" je poziv svim klubovima Premijer lige BiH s ciljem da se u srijedu u Sarajevu održi sastanak na kojem bi počeli razgovori o osnivanju prijeko potrebnog udruženja.

Velikog napretka u kvalitetu nogometa nije biloČinjenica je da krovna kuća bh. nogometa nije napravila mnogo kada je riječ o promociji i napretku, ali prvenstveno kvalitetu klupskog nogometa otkako svi klubovi iz Bosne i Hercegovine igraju u zajedničkoj ligi. Premijer liga BiH ovog ljeta će biti punoljetna, a o napretku našeg nogometa u tih 18 godina teško je govoriti. Vjerovatno je ona prva šampionska ekipa Leotara imala više šansi 2003. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Slavije Prag nego što će to na ljeto imati prvak Bosne i Hercegovine za 2020. godinu i to dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalazi klupski nogomet u BiH.

Odnos saveza prema Premijer ligi BiH je uglavnom u tih 18 godina bio više maćehinski nego majčinski, ali daleko od toga da su jedini i najveći krivac. Najveći krivci upravo su klubovi, jer "ako sebi ne pomogneš sam, niko ti drugi pomoći neće". Veliki krivci su i lokalne zajednice pa tek onda više instance vlasti, ali to je neka druga tema.

Sastanku će se sasvim sigurno odazvati predstavnici FK Željezničar, potvrđeno je za Klix.ba, a Plavi su istaknuli kako će podržati svaku ideju koja će doprinijeti razvoju klupskog nogometa u Bosni i Hercegovini. Ipak pozivaju i na oprez i kažu kako udruženje mora biti dobro ustrojeno, jer u protivnom može biti i teret klubovima. Kako saznajemo, pozivu će se odazvati i predstavnici Fudbalskog kluba Velež koji, baš kao i u Željezničaru, u potpunosti podržavaju ideju osnivanja udruženja premijerligaša s ciljem borbe za napredak klupskog nogometa u BiH.

Klubovi su za udruženjeKrajem prošle godine Klix.ba kontaktirao je sve klubove Premijer lige BiH kako bismo saznali njihov stav o organizovanju udruženja premijerligaša i odgovori su većinom bili pozitivni. Ipak, bilo je i onih koji su smatrali da udruženje u ovom trenutku nije potrebno. Iz Zrinjskog su istaknuli kako jesu zagovornici drugačijeg modela od aktuelnog funkcioniranja, ali da udruženje nije rješenje. Razlog: "BiH je previše složena da bi takvo udruženje funkcioniralo na način koji bi zadovoljio sve klubove". Plemići smatraju kako udruženje ne bi moglo preuzeti organizaciju takmičenja i da to u "složenoj državi kakva je BiH jednostavno ne bi funkcioniralo". Stav Zrinjskog je poznat, ali iz redova Plemića ipak ističu kako će se svakako odazvati pozivu. Stavovi se, vjerujemo, mogu i promijeniti ako je ideja zdrava.Sličnog su stava i u Radniku iz Bijeljine. Semberci smatraju kako je udruženje klubova Premijer lige BiH "kompleksna tema" i da bi tu "nastali sporovi". Postavljaju pitanje "šta bi donijelo udruženje premijerligaša?" Ipak, ističu kako bi podržali takvu ideju ako će donijeti poboljšanje, a to je upravo ono o čemu bi trebali razgovarati na predstojećem sastanku u Sarajevu. Semberci su krajem prošle godine za Klix.ba istaknuli da su sastanci sa Savezom vjerovatno trenutno najbolje rješenje za Premijer ligu BiH. Jedan takav očekuje se u srijedu u 13:00 sati, upravo prije sastanka na kojem bi trebalo razgovarati o udruženju.

Svi ostali klubovi Premijer lige manje-više dijele stav: "Podržavamo osnivanje udruženja premijerligaških klubova". Sarajevo, Željezničar, banjalučki Borac, Tuzla City, mostarski Velež, Mladost iz Doboja kod Kaknja, Čelik i Zvijezda 09, svi smatraju da je ovakvo udruženje potrebno klubovima Premijer lige BiH. Pozitivan stav imaju i u FK Sloboda, ali ističu da će to biti gubljenje vremena ako udruženje bude "samo sebi svrha". Istaknuli su kako su apsolutno za takvu ideju ako udruženje bude imalo svrhu i snagu da zacrtanu viziju sprovede u djelo.

Problemi koje klubovi imaju su brojniJedno od pitanja koje se često nametalo je sjedište udruženja, ali čini se da će klubovi i u vezi s tim pitanjem lako pronaći zajednički jezik. U odgovoru na upite portala Klix.ba klubovi su većinom istaknuli da je sasvim nebitno gdje će ono biti. Iz Mladosti su rekli kako je samo važno da sjedište udruženja ne bude u prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine". Kada je riječ o ustrojstvu udruženja, klubovi su većinom saglasni da bi ono trebalo imati nekoliko tijela: skupštinu, upravni odbor, nadzorni odbor, generalnog sekretara i predsjednika.

Ono što se klubovi nadaju da će dobiti osnivanjem udruženja je poboljšanje uvjeta rada, prije svega infrastrukture koja je gorući problem, ne samo nogometa, nego generalno sporta u Bosni i Hercegovini. Infrastruktura je bez ikakve sumnje najveći problem s kojim se klubovi susreću i u svojim odgovorima to su istaknuli svi klubovi Premijer lige BiH. Zakon o sportu na državnom nivou sigurno bi bio od koristi klubovima, a njima bi bilo mnogo lakše da uz jednistven stav nastupaju prema državnim institucijama, kako u vezi s ovom problematikom tako i po pitanju finansiranja vrhunskog sporta. Klubovi smatraju kako nema jasne strategije za razvoj sporta pa samim tim i nogometa na nivou države. Još jedan od problema koji su klubovi izdvojili, a koji bi pokušali riješiti osnivanjem udruženja je suđenje.

Mnogo je prostora za napredak u bosanskohercegovačkom klupskom nogometu, a ukoliko klubovi odluče formirati udruženje i budu svi na istom kursu napretka, onda je samo nebo granica. Infrastruktura, uvjeti rada, suđenje, prava od TV prijenosa, naknade od kladionica, zaštita nogometaša i klubova, razvoj omladniskih liga, formiranje U-21 lige... Ideja i prostora za napredak ima i previše. Sada je sve na klubovima i njihovoj mogućnosti da zarad onih većih interesa zanemare sitne, jer "ako sebi ne pomogneš sam, niko ti drugi pomoći neće".
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...