Prilika za napredak
70

Klubovi iz BiH su se konačno probudili: Sutra sastanak o formiranju udruženja premijerligaša

F. Zametica
Klubovi Premijer lige BiH (Foto: Klix.ba)
Klubovi Premijer lige BiH (Foto: Klix.ba)
Udruženje klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine ideja je koja se iz godine u godinu stidljivo provlači u našoj nogometnoj javnosti, a na čijoj realizaciji sve do ove zime nije urađeno apsolutno ništa.
Čini se kako će se to promijeniti. Trebala je početna inicijativa, a preuzeli su je u Fudbalskom klubu Sarajevo. Iz Titove 38b "otišao" je poziv svim klubovima Premijer lige BiH s ciljem da se u srijedu u Sarajevu održi sastanak na kojem bi počeli razgovori o osnivanju prijeko potrebnog udruženja.

Velikog napretka u kvalitetu nogometa nije bilo

Činjenica je da krovna kuća bh. nogometa nije napravila mnogo kada je riječ o promociji i napretku, ali prvenstveno kvalitetu klupskog nogometa otkako svi klubovi iz Bosne i Hercegovine igraju u zajedničkoj ligi. Premijer liga BiH ovog ljeta će biti punoljetna, a o napretku našeg nogometa u tih 18 godina teško je govoriti. Vjerovatno je ona prva šampionska ekipa Leotara imala više šansi 2003. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Slavije Prag nego što će to na ljeto imati prvak Bosne i Hercegovine za 2020. godinu i to dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalazi klupski nogomet u BiH.

Odnos saveza prema Premijer ligi BiH je uglavnom u tih 18 godina bio više maćehinski nego majčinski, ali daleko od toga da su jedini i najveći krivac. Najveći krivci upravo su klubovi, jer "ako sebi ne pomogneš sam, niko ti drugi pomoći neće". Veliki krivci su i lokalne zajednice pa tek onda više instance vlasti, ali to je neka druga tema.

Sastanku će se sasvim sigurno odazvati predstavnici FK Željezničar, potvrđeno je za Klix.ba, a Plavi su istaknuli kako će podržati svaku ideju koja će doprinijeti razvoju klupskog nogometa u Bosni i Hercegovini. Ipak pozivaju i na oprez i kažu kako udruženje mora biti dobro ustrojeno, jer u protivnom može biti i teret klubovima. Kako saznajemo, pozivu će se odazvati i predstavnici Fudbalskog kluba Velež koji, baš kao i u Željezničaru, u potpunosti podržavaju ideju osnivanja udruženja premijerligaša s ciljem borbe za napredak klupskog nogometa u BiH.

Klubovi su za udruženje

Krajem prošle godine Klix.ba kontaktirao je sve klubove Premijer lige BiH kako bismo saznali njihov stav o organizovanju udruženja premijerligaša i odgovori su većinom bili pozitivni. Ipak, bilo je i onih koji su smatrali da udruženje u ovom trenutku nije potrebno. Iz Zrinjskog su istaknuli kako jesu zagovornici drugačijeg modela od aktuelnog funkcioniranja, ali da udruženje nije rješenje. Razlog: "BiH je previše složena da bi takvo udruženje funkcioniralo na način koji bi zadovoljio sve klubove". Plemići smatraju kako udruženje ne bi moglo preuzeti organizaciju takmičenja i da to u "složenoj državi kakva je BiH jednostavno ne bi funkcioniralo". Stav Zrinjskog je poznat, ali iz redova Plemića ipak ističu kako će se svakako odazvati pozivu. Stavovi se, vjerujemo, mogu i promijeniti ako je ideja zdrava.

Sličnog su stava i u Radniku iz Bijeljine. Semberci smatraju kako je udruženje klubova Premijer lige BiH "kompleksna tema" i da bi tu "nastali sporovi". Postavljaju pitanje "šta bi donijelo udruženje premijerligaša?" Ipak, ističu kako bi podržali takvu ideju ako će donijeti poboljšanje, a to je upravo ono o čemu bi trebali razgovarati na predstojećem sastanku u Sarajevu. Semberci su krajem prošle godine za Klix.ba istaknuli da su sastanci sa Savezom vjerovatno trenutno najbolje rješenje za Premijer ligu BiH. Jedan takav očekuje se u srijedu u 13:00 sati, upravo prije sastanka na kojem bi trebalo razgovarati o udruženju.

Svi ostali klubovi Premijer lige manje-više dijele stav: "Podržavamo osnivanje udruženja premijerligaških klubova". Sarajevo, Željezničar, banjalučki Borac, Tuzla City, mostarski Velež, Mladost iz Doboja kod Kaknja, Čelik i Zvijezda 09, svi smatraju da je ovakvo udruženje potrebno klubovima Premijer lige BiH. Pozitivan stav imaju i u FK Sloboda, ali ističu da će to biti gubljenje vremena ako udruženje bude "samo sebi svrha". Istaknuli su kako su apsolutno za takvu ideju ako udruženje bude imalo svrhu i snagu da zacrtanu viziju sprovede u djelo.

Problemi koje klubovi imaju su brojni

Jedno od pitanja koje se često nametalo je sjedište udruženja, ali čini se da će klubovi i u vezi s tim pitanjem lako pronaći zajednički jezik. U odgovoru na upite portala Klix.ba klubovi su većinom istaknuli da je sasvim nebitno gdje će ono biti. Iz Mladosti su rekli kako je samo važno da sjedište udruženja ne bude u prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine". Kada je riječ o ustrojstvu udruženja, klubovi su većinom saglasni da bi ono trebalo imati nekoliko tijela: skupštinu, upravni odbor, nadzorni odbor, generalnog sekretara i predsjednika.

Ono što se klubovi nadaju da će dobiti osnivanjem udruženja je poboljšanje uvjeta rada, prije svega infrastrukture koja je gorući problem, ne samo nogometa, nego generalno sporta u Bosni i Hercegovini. Infrastruktura je bez ikakve sumnje najveći problem s kojim se klubovi susreću i u svojim odgovorima to su istaknuli svi klubovi Premijer lige BiH. Zakon o sportu na državnom nivou sigurno bi bio od koristi klubovima, a njima bi bilo mnogo lakše da uz jednistven stav nastupaju prema državnim institucijama, kako u vezi s ovom problematikom tako i po pitanju finansiranja vrhunskog sporta. Klubovi smatraju kako nema jasne strategije za razvoj sporta pa samim tim i nogometa na nivou države. Još jedan od problema koji su klubovi izdvojili, a koji bi pokušali riješiti osnivanjem udruženja je suđenje.

Mnogo je prostora za napredak u bosanskohercegovačkom klupskom nogometu, a ukoliko klubovi odluče formirati udruženje i budu svi na istom kursu napretka, onda je samo nebo granica. Infrastruktura, uvjeti rada, suđenje, prava od TV prijenosa, naknade od kladionica, zaštita nogometaša i klubova, razvoj omladniskih liga, formiranje U-21 lige... Ideja i prostora za napredak ima i previše. Sada je sve na klubovima i njihovoj mogućnosti da zarad onih većih interesa zanemare sitne, jer "ako sebi ne pomogneš sam, niko ti drugi pomoći neće".