Prekid u Nizozemskoj
7

Klub kojeg je Zrinjski izbacio iz Evrope piše peticiju da se poništi odluka saveza

K. H.
Detalj s utakmice između Zrinjskog i Utrechta (Foto: R. D./Klix.ba)
Detalj s utakmice između Zrinjskog i Utrechta (Foto: R. D./Klix.ba)
Nizozemski klub FC Utrecht gubitnik je odluke tamošnje vlasti da se zabrani nastavak nogometnog prvenstva, a oni su pokrenuli peticiju da im se dozvoli nastup na evropskoj sceni, iako prema tabeli nisu uspjeli doći do mjesta koje vodi u Evropi.

Prvaka nizozemske Eredivisie, ali ni ostalih nižih liga neće biti, odluči je nedavno Nogometni savez Nizozemske u konsultaciji s Vladom ove države, a također, odlučili su da niko neće ispasti iz lige, niti ući u nju.

Iako pojedinim klubovima ovakva odluka može odgovarati, veći broj timova je protiv ovakve solucije i želi da se prvenstvo nastavi na terenu te da ne bude zaključeno za zelenim stolom, posebno jer neće imati šampiona ni ostale bitne stvari.

Među njima je i Utrecht, klub kojeg je Zrinjski na početku ove sezone izbacio iz Evropske lige, a koji je zbog šestog mjesta na tabeli ostao bez plasmana u evropska takmičenja.

Također, neće im pomoći ni činjenica da su trebali igrati finale Kupa Nizozemske pa su shodno tome pripremili ozbiljan advokatski tim da se bori za njihovu pravdu te su pokrenuli peticiju da se ova odluka poništi, odnosno da učestvuju u Evropi, što su prema njihovom mišljenju zaslužili.

Najveći gubitnik ovakve odluke u Nizozemskoj svakako je Cambuur, ekipa koja je bila lider u drugom rangu takmičenja i koja je imala 11 bodova više od trećeplasiranog Volendama. Oni su devet kola prije kraja bili na korak od promocije u najviši rang takmičenja, a onda je sve palo u vodu.

Također, nezadovoljstvo su istakli i iz redova Ajaxa i AZ Alkmaara, dvije ekipe koje su do prekida zauzimale prvo mjesto na tabeli sa po 56 osvojenih bodova.