Premiership
36

Kloppova sjajna izmjena spasila Liverpool poraza u velikom derbiju protiv Uniteda

N. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Uniteda i Liverpoola podijelili su bodove u najvećem engleskom derbiju odigranom na Old Traffordu u okviru 9. kolu Premiershipa odigravši neriješeno 1:1.

Crveni vragovi su poveli u 36. minuti golom Rashforda, a bod za prvake Evrope donio je rezervista Lallana pet minuta prije kraja meča. Trener Redsa Jurgen Klopp ubacio je Lallanu samo 14 minuta prije nego što je postigao ovaj važan pogodak.

Liverpool je ostao na prvom mjestu Premiershipa sa šest bodova više od drugoplasiranog Manchester City. S druge strane, United je prestigao Everton i sada je na 13. poziciji.

Kloppovu ekipu već u srijedu očekuje duel u Ligi prvaka protiv Genka u gostima, dok će United dan kasnije gostovati Partizanu u Beogradu u susretu Evropske lige.

Tabela:

TOK UTAKMICE:

90' - Sudija je odsvirao kraj i time je završio današnji susret. United i Liverpool su podijelili bodove odigravši 1:1.

85' - GOOOOL! Liverpool je izjednačio, a strijelac je bio Lallana na asistenciju Robertsona. Bio je ovo očito pravi potez Kloppa koji ga je u igru ubacio prije samo 14 minuta.

77' - Ništa se nije promijenilo na terenu u posljednjih deset minuta, osim još jedne zamjene koju je napravio Klopp. Umjesto Hendersona na teren je poslao Lallanu. U 70. minuti je dodijeljen prvi žuti kartona na susretu, a dobio ga je Fabinho.

67' - I dok su napadi Liverpoola jalovi, United je napravio prvu ozbiljnu priliku u nastavku meča. Strijelac gola Rashford je uputio udarac s ivice šesnaesterca, ali je ona otišla pored gola.

65' - I dalje bez velikih uzbuđenja u nastavku meča. Liverpool dominira, ali je uputio samo jedan šut ka De Gei, što nije dovoljno kako bi došli do izjednačenja. Klopp je napravio i prvu izmjenu na susretu. Umjesto Origija ušao je Oxlade-Chamberlain.

55' - Krenuo je Liverpool po izjednačenje, domaći igrači gotovo da i ne prelaze centra, ali napadi Kloppove ekipe su uglavnom jalovi i bezopasni.

46' - Atkinson je dao znak za početak drugog poluvremena.

45' - Sudija je svirao kraj prvog poluvremena i obje ekipe su otišle prema svojim svlačionicama.

45' - Liverpool je postigao gol, ali je sudija dao znak za VAR, nakon kojeg je ustanovljeno da je Mane igrao rukom prije nego što je zatresao mrežu domaćina.

37 - GOOOOOL! United je došao u vodstvo. Rashford je postigao gol nakon asistencije Jamesa. Međutim, na potvrdu gola se moralo čekati jer je sudija Atkinson pokazao znak za VAR nakon protesta gostiju zbog ranije napravljenog prekršaja. Atkinson je ipak na kraju pokazao na centar i navijači Uniteda su mogli početi slaviti.

34' - Prva prava prilika na utakmici. Firmino je iz naleta i neometan iz dobre pozicije uputio ipak dosta blag udarac i De Gea nije imao problema.

30' - Igrači su se napokon probudili, ali i dalje čekamo na prvu pravu priliku. Za razliku od početka utakmice, sada Liverpool kontroliše utakmicu, ali je United uspio uputiti tri udarca ka golu Alissona.

20' - Uspavanka na Old Traffordu. Obje ekipe su isuviše oprezne, a i nakon 20 minuta igre i dalje nismo vidjeli niti jedan šut na susretu. Čini se kako domaća ekipa ima više motiva i češće su u posjedu lopte.

10' - Nema većih uzbuđenja na početku susreta. Nije upućen niti jedan šut prema golovima oba tima, a Crveni vragovi imaju malo veći posjed lopte u svojim nogama.

1' - Počela je utakmica na Old Traffordu.

Ole Gunnar Solskjaer se odlučio za postavu: De Gea, Young, Maguire, Lindelof, Wan-Bissaka, Fred, Tuanzebe, Mctominay, James, Rashford i Pereira. Liverpool Jurgena Kloppa utakmicu će početi u sastavu: Alisson, Robertson, Van Dijk, Matip, Alexander-Arnold, Wijnaldum, Fabinho, Henderson, Origi, Firmino i Mane.

Obje ekipe su zbog povreda ostali bez nekoliko bitnih igrača za ovaj susret, a svakako da su najvažniji izostanci Pogbe i Salaha.

United je već tri utakmice u ligi bez pobjede i trenutno se nalazi tek na 14. mjestu Premiershipa, dok je Liverpool ostvario svih osam pobjeda iz osam utakmicu i nalaze se na liderskoj poziciji.