Premiership
6

Kloppov "heavy metal" ili nepobjedivi Pep: Liverpool protiv Cityja na Anfieldu

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U prvom ligaškom meču nakon prodaje skupocjenog Philippea Coutinha i prvom ligaškom od dolaska Virgila Van Dijka Liverpool na svom Anfieldu dočekuje nepobjedivi Manchester City. Može li poletna družina koju predvodi Jurgen Klopp u 23. kolu Premiershipa nanijeti prvi ligaški poraz impozantnoj ekipi koju je sklopio Pep Guardiola?

Veliki derbi Liverpoola i Manchester Cityja na rasporedu je večeras od 17:00 sati, a bit će to prava šansa za Redse da se osvete za težak poraz na Etihadu iz prvog dijela sezone kada je City slavio rezultatom 5:0.

Ipak, pobijediti City u ovoj sezoni izgleda pakleno teško, jer riječ je o ekipi koja je u svim takmičenjima ove sezone odigrala 33 meča. I izgubila samo jedan, onaj od Šahtara iz Donjecka u gostima rezultatom 2:1, u posljednjem kolu grupne faze kada je City igra revijalni meč, dok su se Ukrajinci borili za plasman u nokaut fazu.

City 15 godina bez pobjede na Anfieldu, Redsi pokušavaju učiniti ono što svi ostali nisu mogli

Najbliži pobjedi protiv Cityja u Premiershipu ove sezone bio je Crystal Palace koji je u 21. kolu na domaćem terenu u sudijskoj nadoknadi meča pri rezultatu 0:0 imao penal za pobjedu, ali je Ederson odbranio udarac koji je uputio Luka Milivojević. Na kraju je ostalo 0:0, a bio je to prvi remi za City nakon 18 uzastopnih pobjeda što je apsolutni ligaški rekord.

Kad već Palace nije uspio, nije malo onih koji razmišljaju da bi upravo Redsi mogli srušiti Građane i nanijeti im prvi ovosezonski poraz u Premiershipu. Najbolji pokazatelj snage koji Redsi mogu pokazati protiv Cityja je onaj dio meča u kojem je Liverpool imao jednak broj igrača kao i City tokom prvog okršaja ova dva tima u ovoj sezoni.

Naime, City jeste slavio 5:0 na Etihadu, ali je do 37. minute i crvenog kartona za Sadija Manea Liverpool gubio rezultatom 1:0 te pružao veliki otpor domaćem timu. Međutim, nakon što su ostali s igračem manje Redsi su jednostavno nestali.

Sada će Liverpool imati prednost domaćeg terena i uz sve svoje vrline, bez obzira na odlazak Coutinha, ima vrlo dobre šanse da osvoji tri boda. U svemu tome i tradicija igra bitnu ulogu, a ona kaže da je City posljednju ligašku pobjedu protiv Liverpoola na Anfieldu ostvario 2003. godine te da je Liverpool u posljednjih 20 ligaških mečeva protiv Cityja na domaćem terenu upisao čak 14 pobjeda.

Vraća se Salah, City bez novih povreda

Domaćem timu se vratio povrijeđeni Mohamed Salah, ali će ponovo nedostajat Daniel Sturridge, Jordan Henderson i Alberto Moreno. Ovaj trio se vratio treninzima, ali prerano je da nastupi protiv Cityja. Pored njih, nedostajat će i desni bek Nathaniel Clyne kojeg već duže vremena nema u kadru zbog povrede.

Pep Guardiola u ovom meču ne može računati na povrijeđene Gabriela Jesusa, Vincenta Kompanyja i Benjamina Mendyja. Međutim, svi oni su od ranije povrijeđeni tako da njihovi izostanci nisu iznenađenje.

City ovaj meč dočekuje na prvom mjesto s 62 boda i nevjerovatnom gol-razlikom 64:13, dok je Liverpool četvrti s 44 boda i gol-razlikom 50:25. Eventualna pobjeda Redsima će donijeti tri boda s kojim će se izjednačiti s Chelseajem koji je treći, kao i s Manchester Unitedom koji je drugi i koji sutra dočekuje Stoke City na domaćem terenu.

Tabela: