Oborili rekord
57

Klopp ušao u historiju Liverpoola bez obzira kako se sezona završi

Piše: N. K.
Jurgen Klopp (Foto: EPA-EFE)
Jurgen Klopp (Foto: EPA-EFE)
Kako god završi sezona za Liverpool, jedno je sigurno. Jurgen Klopp je našao svoje mjesto u historiji kluba s Anfieldom.

Pobjeda nad Cardiffom, inače 27. u sezoni, donijela je Liverpoolu 88 osvojeni bod, s kojim su nadmašili 86 bodova osvojenih pod vodstvom Rafe Beniteza u sezoni 2008/09., kada su bili drugoplasirani iza Manchester Uniteda. To je najveći broj bodova koje je Liverpool osvojio u jednoj sezoni otkako se igra Premiership.

Kada su prije deset godina dostigli 86 bodova mnogi su mislili da su stali rame uz rame s ekipom Alexa Fergusona. Imali su sjajnu ekipu koja je bila jednako dobra i u Evropi. Pepe Reina je bio na golu, Jamie Carragher i Daniel Agger u odbrani, Steven Gerrard, Javier Mascherano i Xabi Alonso u sredini i Fernando Torres u napadu.

Međutim, 86 bodova se pokazalo kao vrhunac tog tima. Ubrzo se sve počelo raspadati u klubu pa su u sljedećih sedam sezona završavali na: 7., 6., 8., 7., 2. 6. i 8. poziciji.

Ove sezone Liverpool ponovo ima sjajnu ekipu, a rival je ovaj put Manchester City. Do kraja sezone Liverpoolu preostaje da igra još najmanje pet utakmica. Prvo će dočekati Huddersfield, potom gostovati Newcastleu, a onda u posljednjem kolu igrati s Wolvesom. U međuvremenu ih očekuje i dvomeč s Barcelonom u polufinalu Lige prvaka.