Nogomet
0

Klopp upozorava Guardiolu: Engleska je samo fudbal, fudbal, fudbal...

Klix.ba
Jurgen Klopp (Foto: EPA)
Jurgen Klopp (Foto: EPA)
Trener Liverpoola Jurgen Klopp još uvijek se navikava na život u Engleskoj ili prezicnije rečeno na fudbalski život u Engleskoj. Njemački stručnjak je znao da se na Otoku neprestano igraju utakmice, ali drugačije je kada to i osjetiš. Stoga, jedini savjet koji nudi Pepu Guardiolu jeste da se pazi rasporeda.

Klopp je kazao da nije bio svjestan da se u Capital One Cupu igra dvomeč u polufinalu, a nije jedini Njemac koji je zaboravio ili koji ne zna da je takvo pravilo u ovom takmičenju. Od narednog ljeta u Premiership stiže i trener Bayern Minhena Pep Guardiola, još jedan trener koji će prvi put osjetiti engleski fudbal. Klopp nije htio posebno savjetovati Guardiolu o fudbalu u Engleskoj, ali je istakao gust raspored.

"Ne moram ništa reći Pepu Guardioli, jer on je iskusan. Ali broj utakmica je najveća razlika. Kada sam došao ovdje, nisam znao da se u polufinalu Capital One Cupa igraju dva meča. Ljudi iz Njemačke su mi govorili:'Da, opet si u finalu'. Idioti!", kazao je Klopp aludirajući na to kako su neki mislili da je pobjeda Liverpoola protiv Stoke Cityja u gostima (1:0) u polufinalu Capital One Cupa obezbijedila Redsima finale. Zaboravili su da ima i uzvrat.

Nije velika razlika ni sa FA Cupom gdje se u slučaju remija u igra revanš, a ne produžeci ili penali što je praksa u Njemačkoj. Liverpool će nakon remija u gostima protiv četvrtoligaša Exetera u 3. rundi FA Cupa igrati uzvrat na Anfieldu.

"U Njemačkoj, kada kažete ljudima da ćete igrati revanš u FA Cupu ako u prvom meču neriješite, oni kažu:'Šta?' U Engleskoj igrate produžetke ili penale, ali tek nakon druge utakmice. To je stvar, broj utakmica - fudbal, fudbal, fudbal. Sa perfektnim pripremama pred sezonu vi ste spremni za dugo, dugo putovanje. Znali smo za to, ali drugačije je osjetiti", kazao je Klopp.

Šaljivo je kazao da će Guardiola imati 35 igrača u ekipi, te je pohvalio engleski narod ističući da je čuo sve najbolje o njima, da su neke stvari bolje od očekivanih, ali ima nešto što i nije baš dobro koliko je očekivao - klima.

"Pep je iskusan, sigurno. Siguran sam da će kupiti nekoliko igrača i imati dobar tim, imati 35 igrača ili slično! Ono što mogu reći o Engleskoj jeste vrlo pozitivno. To je sjajna zemlja, sjajni ljudi, hrana je mnogo bolja nego što su mi govorili, ali klima nije sjajna kao što su svi govorili", dodao je Klopp.