Bundesliga
5

Klopp: Protekla sedmica je jedana od najvećih u historiji Borussije

Totalsport
Borussija Dortmund je u samo četiri dana slavila u dva najveća derbija, protiv Bayerna i Schalkea, a trener izglednog novog-starog prvaka Jürgen Klopp drži tu sedmicu jednim od najvažnijih u klupskoj povijest.

Prvo su u srijedu u Dortmundu nogometaši Jürgena Kloppa nadigrali jedinog konkurenta za naslov prvaka minhenski Bayern s 1-0, a samo tri dana kasnije u velikog regionalnom derbiju od vodstva Schalkea 1-0 stigli su do pobjede u Gelsenkirchenu s 2-1. Po svršetku tog dvoboja čestitku im je na obranjenom naslovu poslao i trener Bayerna Juup Heynckes, premda još nije matematički odlučen prvak.

"Zadnjih sedam dana bili su među najvažnijima u klupskoj historiji", izjavio je Klopp za visokotiražni njemački list Bild.

"Posebno me impresionirao naš golman Roman Weidenfeller sačuvavši mrežu netaknutom u utakmici protiv Bayerna. Njegova odbrana jedanaesterca Robbenu za mene je trenutak sezone. No, unatoč svemu i dalje imam veliki respekt i prema Bayernu", dodao je trener lidera Bundeslige koji je prokomentirao pozitivnu seriju svoje ekipe od rekordnih 25 susreta bez poraza u nacionalnoj ligi.

"Bili smo vrlo konzistentni cijele sezone, ali 25 utakmica bez poraza je stvarno nevjerojatan uspjeh", smatra Klopp čija bi ekipa u slučaju subotnje domaće pobjede nad imenjakom iz Mönchengladbacha i matematički osigurala odbranu titule dva kola prije kraja.