Ostala mu godina života
225

Klopp ponudio da ispuni najveću životnu želju legendi na samrti: Samo dođi ovamo

H. H.
Jurgen Klopp i Sven-Goran Erikson (Foto: Twitter)
Jurgen Klopp i Sven-Goran Erikson (Foto: Twitter)
Jurgen Klopp pozvao je "raširenih ruku" Svena-Gorana Erikssona da ostvari svoj san o vođenju Liverpoola nakon što je objavljeno da je mu je zbog bolesti preostala maksilano godina života.
Legendarni Šveđanin ima rak pankreasa, a u jednom intervvju priznao je da mu je životna želja da vodi Liverpool za koji navija od djetinjstva.

Kao odgovor na potresan intervju, navijači su pokrenuli inicijativu da 75-godišnjak vodi ekipu Liverpoolovih legendi u dobrotvornom domaćem meču protiv Ajaxa u martu, ali Klopp je otišao korak dalje.

"Sven, od srca te pozivam da dođeš ovdje i možeš imati moju kancelariju, možeš voditi trening ako želiš. To sve nije problem. Raširenih ruku. Dođi ovamo i hajde da provedemo nekoliko sjajnih sati zajedno", rekao je Klopp za Sky Sports.

Eriksson je počeo trenersku karijeru daleke 1977. godine u švedskom Degerforsu, a na vrhuncu karijere je uspješno vodio Romu, Benficu i Lazio s kojim je osvojio osam trofeja, među kojima je i titula prvaka nakon 26 godina čekanja, te ga navijači rimskog kluba s pravom smatraju svojom legendom.

Također, bio je prvi stranac na klupi nogometne reprezentacije Engleske koju je vodio do tri uzastopna četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu 2002., Euru 2004., te Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Eriksson je prije 11 mjeseci podnio ostavku na mjesto sportskog direktora švedskog kluba Karlstad Football zbog zdravstvenih problema, a njegova posljednja trenerska uloga bila je u reprezentaciji Filipina 2019. godine.