Zna biti ratoboran
13

Klopp ne zna gubiti: Osam ružnih stvari koje je činio kada ekipa pogriješi

DP
Jurgen Klopp (Foto: EPA-EFE)
Jurgen Klopp (Foto: EPA-EFE)
Menadžer Liverpoola Jurgen Klopp je svoju lošu stranu pokazivao više puta, a posljednji put nakon ispadanja od Atletico Madrida iz Lige prvaka.

Svi znamo da je Klopp dobar, odličan trener. Kada pobjeđuje, Klopp to čini s mnogo šarma i uzbuđenja, međutim, kada se stvari ne odvijaju kako bi želio, zna biti sebi svojstveno živčan, uvrijeđen ili ratoboran.

Klopp je sebe opisao kao osobu koja ne zna gubiti i to se u prošlosti zaista pokazalo tačnim – žalio se na sve i svašta kad god je bio u prilici. Nakon poraza od Atletico Madrida u Ligi prvaka, to se ponovilo – osudio je Diega Simeonea i njegovu taktiku.

Stranica 90min.com navela je osam konkretnih situacija u kojima se Klopp ponio ružno, kada je njegov tim (iz)gubio ili ispuštao bodove.

Odbio je odgovoriti na pitanja

Početak sezone 2011./12. bio je težak za Borussiju Dortmund, koja je imala sedam bodova zaostatka za Bayernom nakon frustrirajućeg remija 1:1 s Hannoverom. Umjesto da analizira probleme u igri svoje ekipe, sjedio je na konferenciji za medije i odbio razgovarati.

Tvrdio je da se svi trude učiniti da izgleda kao idiot, iako je to i sam činio, odgovarajući na svako pitanje s "nemam komentar". Tvrdio je da se osjeća iscrpljeno zbog svega, ali njegovi igrači su, za razliku od njega, bili spremni odgovarati s poštovanjem i veoma smireno.

Klopp je dodao da ga nije briga što zaostaje u utrci za titulu, a da ga ne bi bilo briga ni da je ispred, što zvuči kao nešto što bi dijete reklo.

Vikao na sudiju i pretvarao da nije

Tokom sezone 2013./14., Kloppova Borussia borila se za titulu, ali je poraz od Borussije Mönchengladbach 2:1 u martu poprilično poremetio njegove planove. Tokom utakmice, Klopp je poslan na tribine zbog konstantnog pritiska na sudiju.

"U životu sam često bio opravdano kažnjen. Ne i ovaj put. Samo sam viknuo u jednom trenutku kako nešto nije dosudio. Zbog toga me je poslao na tribine". rekao je tada Klopp.

On je kasnije prihvatio optužbe rekavši da je odluka sudije bila ispravna i da je njegov mali ispad poslije utakmice bio nepotreban.

Ljutnja poslije penala za Everton

Krajem 2017. godine Liverpool je u gradskom derbiju odigrao 1:1 nakon što je Evertonu dosuđen kasni penal kada je Dejan Lovren gurnuo Dominica Calvert-Lewina. Niko nije imao temelja za prigovor na tu odluku. Pa niko osim Kloppa.

Ne samo da je primijećeno kako trči prema sudiji poslije utakmice, već je tada vrijeđao i novinare tvrdeći da se ne razumiju u nogomet, jer je smatrao da penala nije bilo.

Klopp je zatražio od svakoga ko je bio prisutan na konferenciji za medije da podigne ruku ako misli da je bio penal. Gotovo svi su to učinili. Vrlo neugodno.

Živcirao se jer je West Bromwich odigrao dobro iako im nisu bili potrebni bodovi

U aprilu 2018. godine Liverpool je igrao utakmicu protiv West Bromwich Albiona koji je već bio novi drugoligaš. Utakmica je završena rezultatom 2:2, iako je Liverpool vodio 2:0.

"Ne mislim da će ova pobjeda mnogo pomoći West Bromu. Ovo je potpuno rasipanje bodova. Njima nisu potrebni, a nama su bili", izjavio je tada Klopp.

Ako želite sva tri boda, jeste li pokušali zapravo pobijediti tim koji je već ispao iz lige?

Žalio se na sudije iako su pogriješili u korist njegove ekipe

Naravno, nije Klopp jedini trener koji je kritikovao sudije, on je to činio i ranije, često i opravdano, ali protiv West Hama u februaru 2019. godine, u utakmici koja je završena 1:1, to je činio uprkos činjenici da je njegova ekipa postigla gol samo zbog greške sudije.

Iako je Liverpool postigao gol poslije očiglednog zaleđa, Klopp je i dalje imao osjećaj da je njegova ekipa bila na meti sudija, koji su izgleda činili sve što mogu kako bi izjednačili šanse.

"Sigurno su uvidjeli grešku na poluvremenu, a onda se dogodilo mnogo čudnih situacija.  Nisu bili odlučni, već su samo usporavali ritam utakmice. To nam očigledno nije pomoglo", kazao je Nijemac.

Žali se na raspored

Kloppova osuda zgusnutog rasporeda traje mjesecima, a više puta se zalagao da se dužnosnici FIFA-e i UEFA-e  sastanu s vodećim trenerima kako bi razgovarali o tome kako raspored utječe na igrače.

Klopp je ipak dvije godine zaredom propustio priliku prisustvovati Forumu trenera elitnih klubova, koji bi mu pružio odličnu priliku iskazati svoju zabrinutost za igrače.

Sigurno mu raspored ne smeta baš toliko, kada izbjegava priliku o tome govoriti?

Odbio je voditi tim u FA Cupu

Jedan od postupaka koji je najviše podijelio javnost bio je Kloppova odluka da neće voditi ekipu u revanšom FA Cupa, te je poslao tadašnjeg šefa akademije Neila Critchleyja.

Klopp je uporno govorio da su njegovi igrači zaslužili odmoriti se tokom zimske pauze, što je poštena izjava. Rješenje - dovoljno je da ih ne uvrsti u tim. Međutim, problem je bio u tome što ni on nije htio prisustvovati utakmici.

Odlučio je ne voditi svoj tim, naizgled zato što je imao važnije obaveze. Klopp je govorio da je raspored prenatrpan, ali ako je to slučaj, trebao je pobijediti Shrewsbury u prvoj utakmici, pa do druge ne bi ni došlo.

Napao je taktiku Diega Simeonea

U srijedu navečer Klopp je ispao iz Lige prvaka, zahvaljujući odbrambenoj igri Atletico Madrida, igri koja mu godinama donosi rezultate.

To je validna taktika koja je dovedena do savršenstva, ali Kloppu je zasmetala. Nakon što je priznao da je htio prestati razgovarati, jer nije želio izgledati kao gubitnik, ipak se zapitao zašto je Diego Simeone odlučio tako postaviti svoju ekipu.

Možda zato što daje rezultate? Na kraju, Atletico je postigao tri gola, a Liverpool samo dva.