{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klagenfurt pod policijskom opsadom

F
FENA
12.6.2008. u 13:56
0
0
Klagenfurt pod policijskom opsadom
0
Klagenfurt pod policijskom opsadom
Foto: AP
Pored hiljada hrvatskih i njemačkih navijača koji su okupirali Klagenfurt i okolna mjesta, glavni grad austrijske pokrajine Koruške već je danima i pod blokadom jakih policijskih snaga.
Premda je s brojem od 90.000 stanovnika najmanji od osam austrijskih i švicarskih gradova koji će ugostiti Europsko prvenstvo, Klagenfurt je dobio tri utakmice možda i najvećeg rizika: Poljska - Njemačka, Hrvatska - Njemačka, te Hrvatska - Poljska. Zbog jake huliganske scene u tima zemljama, te činjenice što su utakmice na stadionu Woerthersee za Nijemce, Hrvate i Poljake domaćinske zbog blizine s Austrijom, Klagenfurt je proglašen "crnom točkom". Zbog toga su mjere osiguranja u ovom gradu zaista ogromne. Posebice nakon što su do sada jedini navijački izgredi zabilježeni upravo uoči utakmice između Njemačke i Poljske.

Praktički svi važniji punktovi u gradu, a ponajviše samo središte, te oko stadiona i navijačke zone pod budnim su okom policijska snaga. Pored domaćih "plavaca" u središtu grada patroliraju i specijalne jedinice njemačke policije, ali i nekoliko hrvatskih policajaca od 56 koliko ih je upućeno u Austriju i Švicarsku tijekom EURA. Premda je Klagenfut prepun kamera zbog potreba EP-a postavljene su dodatne na mjestima na kojima se očekuje veći broj navijača. Austrijanci su uoči prvenstva kupili i osam helikoptera EC135 od kojih jedan nadlijeće Klagenfurt.

"Tijekom svake od tri utakmice koje će se održati u našem gradu očekuje se dolazak oko 150.000 stranih navijača. Zbog toga smo iznimno oprezni i dobro pripremljeni," najavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Guenter Platter dodavši kako su zbog skupine B dodatno pojačane mjere osiguranja što se pokazalo dobrim potezom jer su sukobi Nijemaca i Poljaka prošli bez težih posljedica.

Za vrijeme EURA u gradu je raspoređeno više od 2.500 policajaca iz Austrije, Njemačke, Poljske i Hrvatske. Strani 'plavci' izuzev njemačkih specijalaca neće imati ovlasti privođenja i uporabe sile no moći će pomoći Austrijancima.

"Premda je na ulicama veliki broj policajaca to neće promijeniti naš topli odnos prema gostima kojima želimo sjajan provod u gradu i cijeloj regiji," dodao je gradonačelnik Klagenfurta Harald Schuecher.

Noć uoči utakmice između Hrvatske i Njemačke prošla je mirno. Možda i zbog kiše koja neumorno pada. Većina hrvatskih navijača se okupila u mjestu Poertschach, 15-ak kilometara udaljenom od Klagenfurta gdje je postavljen Karlovačko korner u kojem je sinoć svoj koncert imao Jole.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: