Nogomet
37

Kirin kup: Oslabljeni Zmajevi protiv najjače selekcije Danske

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će u petak u 9 sati po našem vremenu igrati prvi meč Kirin kupa protiv Danske.

Selektor Zmajeva Mehmed Baždarević ne može u Japanu računati na naše najbolje igrače, te će samo četvorica igrača koji su počeli susret protiv Španije konkurisati za sastav.

To su Sead Kolašinac, Ognjen Vranješ, Anel Hadžić i Armin Hodžić, tako da će priliku za igru dobiti igrači koji su tokom proteklih kvalifikacija igrali manje ili nikako u državnom dresu.

"Učinit ćemo sve da odigramo dobro i pobijedimo. Zbog toga smo i došli. Uz to, želimo dati šansu nekim igračima da se dokažu i u budućnosti budu standardni reprezentativci", poručio je selektor naše reprezentacije.

No, nasuprot oslabljenih Zmajeva u polufinalu stajat će najjači sastav Danske. Ili skoro najjači, s obzirom da od igrača na koje selektor Age Hareide računa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji nema jedino pošteđenih Nicklasa Bendtnera i kapitena Daniela Aggera, te povrijeđenog Michaela Krohn-Dehlija.

U sastavu su Kasper Schmeichel, Christian Eriksen, Pierre-Emile Hojbjerg... a umjesto Aggera kapitensku traku će nositi Simon Kjaer.

"Zaboravili smo neuspjeh u baražu za Euro. Istina, kada odem na plažu i budem na moru gledao Evropsko, poželjet ću da sam i ja tamo, ali sada razmišljam samo o Kirin kupu. Došli smo ovdje da osvojimo prvo mjesto", poručio je Agger.

Susret BiH - Danska igra se u Aichiju na stadionu Toyota, a neće ga prenositi nijedna bh. TV stanica.

U drugom polufinalnom meču Japan dočekuje Bugarsku u 12:40 sati, a finale i susret za treće mjesto na rasporedu su narednog utorka, 7. juna na Suita City stadionu u Osaki.