Nogomet
35

Tok utakmice / Kirin kup: Japan - BiH 1:2

Piše: O. T.
(Foto: Twitter)
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je finalnu utakmicu Kirin kupa protiv reprezentacije Japana. Slavili smo rezultatom 2:1 i osvojili prvi trofej u historiji reprezentacije. Utakmica se odigrala na stadionu Suita City Football u Osaki. Tekstualni prijenos mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

KRAJ! Osvojili smo Kirin kup.

90+' - Još jedna velika šansa, ali spašava Bekić.

90+' - Kolosalna šansa za Japan! Spasio je Toni Šunjić.

90+' - Kakva šansa za naš tim! Hodžić je imao šansu da riješi meč, ali je propustio.

90+' - Treći debitant na ovom meču u redovima Zmajeva. Štoper Željezničara Aleskandar Kosorić zamijenio je Izeta Hajrovića.

90' - Ulazimo u finiš utakmice. Japanci prave pritisak, naš tim se za sada dobro brani.

88' - Još jedan debitant u našem timu. Veznjak Zrinjskog Filip Arežina je zamijenio Marija Vrančića.

87' - Opasno pred našim golom. Šutirao je Kobayashi, ali sjajna požrtvovanost Cocalića i Bekića. Korner za Japan.

84' - Hajrović je kratko dodao i sada naš tim gradi napad.

83' - Kožulj je izborio korner na desnoj strani.

79' - Ofsajd! Sitnice su dijelile Kiyotakea da izbjegne ofsajd zamku i da izađe sam ispred Šehića.

76' - Novi debitant u našem timu. Veznjak Širokog Brijega Zvonimir Kožulj mijenja heroja Milana Đurića. Kod Japanaca su ranije ušli Makino i Kobayashi umjesto Nagatoma i Kiyotakea.

74' - Šansa! Nakon prodora Stevanovića, šutira Hodžić, ali je loše zahvatio loptu.

72' - Hajrović je upropastio sjajnu šansu za kontranapad. Četiri naša igrača su išla protiv tri igrača Japana, ali je Hajrović bio sebičan i nismo uspjeli zaprijetiti.

69' - Baždarević je pogodio sa izmjenom. Stevanović je nakon ulaska zauzeo mjesto na desnom krilu, dok je Hajrović prešao lijevo. I upravo je Stevanović na desnoj strani uzeo loptu i pronašao Đurića. Sjajno.

66' - GOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLL! ĐURIĆ!!!!!! Vodimo sa 2:1!!! Stevanović u prvoj svojoj akciji asistira Đuriću koji je postigao sve golove za BiH na Kirin kupu.

66' - Prva izmjena u našem timu. Stevanović mijenja Duljevića.

62' - Dobra lopta za Okazakija koji je izbjegao ofsajd zamku, ali Šehić je prije stigao do lopte.

60' - Za razliku od uzbudljivog prvog dijela meča, u drugom dijelu nema velikih šansi i igra se sporije. Japanci imaju veći posjed lopte i trenutno oni preuzimaju inicijativu.

52' - Japanci su na početku poluvremena izvršili izmjenu. Endo je zamijenio Kashiwagija.

51' - Novi napad Japanaca preko lijeve strane i Usamija koji je centrirao, ali Cocalić izbacuje loptu u korner nakon kojeg Japanci nisu uspjeli zaprijetiti.

48' - Asano u prilici. Šutirao iskosa sa desne strane. Loptu je skrenuo Bekić i ona pogađa spoljni dio mreže. Bekiću se pruža pomoć i izašao je van terena. Bez opasnosti za naš tim nakon kornera Japanaca.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

  • Igrači se vraćaju na teren. Uskoro počinje drugo poluvrijeme.

  • Oba tima su pružila spektakl u prvom poluvremenu. Stopostotne šanse na obje strane, po jedna pogođena prečka i po jedan pogodak uz visok tempo i agresivnu igru, ali bez grubih prekršaja i sa samo jednim žutim kartonom (Bekić), podaci su koji dovoljno govore o tome kakvu su predstavu pružili Zmajevi i Plavi Samuraji.

  • Kraj prvog poluvremena.

45+' Prečka!!! Kakav udarac Medunjanina, ali ostaje 1:1. Sjajna predstava oba tima. Imali smo odličnu šansu da sa vodstvom odemo na odmor.

45+' - Odbrambeni igrač Japana je igrao rukom na nekih 25 metara od gola. Slobodan udarac za naš tim. Pored lopte su Hodžić i Medunjanin.

45' - Usami odlično vara Sušića, upućuje rezantan centaršut, ali Bekić spašava naš gol.

41' - Nekoliko opasnih prijetnji Japanaca, ali smo uspjeli izblokirati njihove udarce tokom dugog napada. Potom se na drugoj strani Duljević našao u prilici, ali je izostao bolji pas za Hodžića.

38' - Japanci su izveli prekršaj sa nekih 30-ak metara sa lijeve strane terena nakon što je Okazakija srušio Šunjić. Šehić je boksovao. Bez opasnosti za naš tim.

36' - Korner za Japan nakon kojeg nije bilo opasnosti za naš tim. Potom odličan prodor Duljevića na drugoj strani i aut za naš tim na lijevoj strani. Ipak, nismo uspjeli zaprijetiti.

34' - Žuti karton za Bekića nakon oštrog prekršaja na sredini terena.

31' - Spektakularan meč u Osaki. Do sada smo vidjeli ukupno 15 šuteva, a čak devet u okvir gola. Mi smo imali šest šuteva u okvir gola, Japanci tri. Vidjeli smo dva gola i sjajne šanse.

29' - GOOOOOOOOOOOOOOL! Izjednačili smo preko Đurića! Hodžić je šutirao glavom, Nishikawa brani, ali Đurić zakucava za 1:1. Njegov treći gol na turniru. Zapravo, sve golove koje smo postigli na Kirin kupu, djelo su Milana Đurića.

28' - Gooooooool! Vodi Japan sa 1:0. Strijelac je Kiyotake. Ponovo je Usami napravio pometnju ulaskom sa lijeve strane i asistirao Kiyotakeu koji sa manje od pet metara matira Šehića.

25' -Stopostatna šansa i na drugoj strani! Kashiwagi dolazi do lopte na vrhu peterca, ali naš tim u ključnom trenutku blokira udarac. Nakon kornera Morishige šutira po sredini gola, ali bez problema za Šehića.

25' - Kolosalna šansa za naš tim! Bekić je centrirao, Hajrović se izborio za loptu i ostao sam ispred Nishikawe, ali je katastrofalno pokušao petom i promašio.

23' - Opasnost po naš gol. Hasebe je pokušao lobovati Šehića, ali lopta odlazi preko gola.

21' - Izblokiran udarac opasnog Usamija koji je ulazio u šesnaesterac sa lijeve strane.

18' - Velika šansa! Izblokirani udarac Duljevića odlazi u korner. Drugi korner za naš tim. Izveo ga je Hajrović, a nakon šuta Vrančića sjajno interveniše Nishikawa.

17' - Šansa! Nakon duge lopte Bekića, Hodžić izlazi jedan na jedan protiv golmana koji prije stiže do lopte i izbija je u aut.

15' - Prečka! Sjajna akcija Japanaca završena šutom Kiyotakea, ali uz pomoć Šehića, lopta je okrznula prečku. Bez opasnosti za naš tim nakon kornera.

12' - Šansa! Usami je opasno šutirao sa nekih 17 metara, ali interveniše Šehić. Korner za Japan. Nakon centaršuta, Yoshida je loše zahvatio loptu glavom i kasnije smo ponovo izborili posjed.

10' - Šansa! Hajrović je ušao u šesnaesterac sa desne strane i šutirao prema golu. Nishikawa brani i lopta odlazi u korner. Hajrović je centrirao, a Hodžić šutirao preko gola.

5' - Poprilično uzbudljivo otvaranje meča. Visok tempo i agresivna igra je ono što smo vidjeli u proteklih pet minuta.

2' - Šansa! Đurić opasno prijeti udarcem glavom, brani golman Japana.

1' - Utakmica je počela. Sretno Zmajevi! S centra su krenuli Japanci.

12:33 - Ukoliko osvojimo trofej, to će biti prvi trofej u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine. Istina, Kirin kup nije zvanični turnir UEFA-e ili FIFA-e, nego turnir koji ogranizuje Fudbalski savez Japana.

12:31 - Himne su završene. Sve je spremno za početak meča.

12:30 - Završeno je intoniranje himne BiH. Slijedi himna Japana.

12:29 - U toku je intoniranje himne Bosne i Hercegovine.

12:25 - Ovaj meč je prava prilika da se podsjetimo na finale Kupa Maršala Tita odigranog 1981. godine u Beogradu. Tada su ova dva stručnjaka bili najvažniji igrači svojih klubova. Vaha je nosio dres Veleža, a Meša dres Željezničara. Obojica su postigli po dva pogotka, ali su Rođeni na kraju slavili rezultatom 3:2. Odlučujući gol za Mostarce tada je postigao Okuka.

12:22 - Naš tim je u polufinalu nakon penala savladao Dansku. U regularnom dijelu bilo je 2:2. Japan je u polufinalu pregazio Bugarsku rezultatom 7:2. U susretu za treće mjesto Danska je rezultatom 4:0 savladala Bugarsku.

12:19 - Naša reprezentacija igrala je s Japanom dvije prijateljske utakmice. U Dortmundu 2006. godine bilo je 2:2. Za BiH su tada pogađali Misimović u 57. minuti sa jedanaest metara i Spahić u 65. minuti. Drugi meč je odigran 30. januara 2008. godine u Tokiju. Domaći su slavili 3:0. Golove za Japan postigli su Nakazava u 68. minuti, a dvostruki strijelac bio je Jamase u 83. i 88. minuti. Tada je naš tim nastupao uglavnom sa igračima iz Premijer lige BiH.

12:17 - Ovo su sastavi:

BiH: Ibrahim Šehić - Mateo Sušić, Edin Cocalić,Toni Šunjić, Almir Bekić - Mario Vrančić, Haris Medunjanin, Haris Duljević, Izet Hajrović - Milan Đurić, Armin Hodžić.

Japan: Nishikawa - Nagatomo, Morishige, Yoshida, Sakai - Hasebe, Kashiwagi, Kiyotake - Okazaki, Usami.

12:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos finalne utakmice Kirin kupa u kojoj se sastaju reprezentacije Japana i Bosne i Hercegovine.