Navijačko nadmudrivanje
5

Kinezi s gradilišta Pelješkog mosta pratili lokalni derbi HNL-a

K. H.
Lokalni derbi 3. HNL-a između Neretvanca i Neretve koji je završio rezultatom 1:1 privukao je veliku pažnju hrvatskih medija ponajviše zbog grupe Kineza - radnika s gradilišta Pelješkog mosta, koji su u velikom broju došli na ovaj derbi.

Prema pisanju medija u Hrvatskoj, na tribinama ovog lokalnog derbija bilo je više od hiljadu navijača, a posebno zanimljivo je bilo vidjeti međusobno prepucavanje navijača u kojem su, vjerovatno ne svojom voljom, učestvovali i Kinezi kojih je na tribnama bilo oko 50-ak.

Radnici s gradilišta Pelješkog mosta na ovom meču došli su podržati Neretvanac i podigli su transparent: "Mi volimo Hrvatsku i gradimo mostove prijateljstva", a dobili su odgovor od navijača Neretve koji su ranije znali za njihov dolazak: "Hong Kong is not China (Hong Kong nije Kina)".

foto: LIKEmetkovic.hr
foto: LIKEmetkovic.hr

"Kineza je bilo 50-ak, smjestili su se na tribinu i čekali da počne utakmica. Sve je, od njihova ulaska na stadion i dizanja transparenta, izgledlao disciplinovano, gotovo vojnički. Napisali su i na kineskom jeziku da vole Hrvatsku i da grade mostove prijateljstva. Pisalo je još nešto, ali nisam dobro vidio šta. No, navijači Neretve iz Metkovića saznali su da će Kinezi doći podržati Neretvenac pa su pripremili svoj transparent. Kad su ga podigli, među kineskim navijačima nastao je muk. Pričali su jedni s drugima, vadili mobitele i snimali", ispričao je jedan navijač koji je bio na derbiju za 24sata.

Također, navodi se da kompletnu tu situaciju treba gledati kao navijačko nadmudrivanje te da nije bilo mržnje i nereda, već da navijači i jedne i druge ekipe traže priliku da naprave dobru šalu i atmosferu.