Novi problem
10

Kineski nogometaši pod velikim stresom nakon karantina u inostranstvu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Većina kineskih nogometnih ekipa napustila je domovinu nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa i za nastavak sezone pripremaju se u Dubaiju.

Kineski selektor Li Tie, koji je u januaru zamijenio poznatog Italijana Marcella Lippija, rekao je da je dugo odsustvovanje od porodice i domovine ostavilo psihološke posljedice kod kineskih igrača.

Kineski nogometaši su se zbog pogoršane zdravstvene slike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se covid-19 proširio, kao i u većini zemalja, postepeno počeli vraćati u svoju domovinu krajem prošlog mjeseca, ali su to kineske vlasti iz preventivnih razloga spriječile i evakuisali ih na tropsko ostrvo Hainan.

"Tokom ovog karantinskog perioda u inostranstvu svi nogometaši i zaposlenici klubova ili reprezentacije bili su izloženi teškom psihološkom stresu. Dugo odsustvo od najbližih i domova na sve je ostavilo ozbiljne probleme mentalnog zdravlja", rekao je u vezi s tim 42-godišnji kineski selektor Li Tie, koji je tokom igračke karijere branio boje engleskog premierligaša Evertona.

Nogometne utakmice kineske lige suspendovane su od 22. februara, a otkazane su i martovske utakmice protiv Maldiva i Guama u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Kina je na drugom mjestu u A grupi, sa osam bodova zaostatka iza vodeće Sirije. Samo će prvoplasirana ekipa napredovati u naredni krug kvalifikacija, dok drugoplasiranu očekuju još jedne dodatne kvalifikacije.