Ogroman novac
21

Kineski Dalian ponudio Benitezu godišnju platu od 13,5 miliona eura

Preveo: N. K.
Rafael Benitez (Foto: EPA-EFE)
Rafael Benitez (Foto: EPA-EFE)
Ne bi to bio pravi ljetni prijelazni rok bez povezivanja Rafe Beniteza s odlaskom iz Newcastle Uniteda. Španac iza sebe ima uspješnu sezonu, a Newcastle je ponovo postao stabilan član Premiershipa.

Benitez je vodio Newcastle u njihovom povratku u elitni rang engleskog nogometa u sezoni 2016/17., a u Premiershipu je u naredne dvije godine bio na 10. i 13. poziciji.

Međutim, nedostatak ulaganja u ekipu od vlasnika Mikea Ashleya doveo je Beniteza do toga da se stalno nalazi na pragu odlaska iz kluba. Newcastle bi sigurno teškom mukom našao trenera njegovog kalibra koji bi ga zamijenio.

Klupske ambicije o produženja ugovora s Benitezom ovog ljeta ozbiljno su sinoć narušene, unatoč tome što se pisalo kako je klub konačno stao na noge.

Kako piše The Times, Španac je dobio ponudu od kineskog Superligaša Daliana s godišnjom platom od 13,5 miliona eura.

Ta plata svrstala bi Beniteza na četvrto mjesto najplaćenijih trenera svijeta, ispred Zinedinea Zidanea (11 miliona eura), Mauricija Pochettina (9), Olea Gunnara Solskjaera (8) i Jurgena Kloppa (7,5).

Zapravo, jedini trener iz Premiershipa koji bi zarađivao više od njega je Pep Guardiola iz Manchester Cityja, koji zarađuje 17 miliona eura godišnje. Što se tiče najplaćenijih trenera svijeta, Benitezova ponuda je slabija od Diega Simeonea u Atletico Madridu.

Simeone godišnje zarađuje 22 miliona eura i on je najplaćeniji trener na svijetu sa zaradom većom od one koju traži čak i Antoine Girezmann.