Primera
0

Kiks Barcelone, Messi promašio jedanaesterac u 94. minuti

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Aktualni nogometni prvak Evrope i Španije, Barcelona, ispustio je prve bodove u španskoj nogometnoj ligi na svom Nou Campu. Katalonci su sa Sevillom odigrali bez pogodaka.

Ne samo da su Katalonci po prvi put u pet utakmica na Camp Nou ispustili bodove, nego su i po prvi puta poslije 16 službenih utakmica ostali bez postignutog pogotka. Posljednji put kad Barca nije dala gol dogodio se 15. jula, također na Nou Campu. Tada je Deportivo ostao hladne glave i otrgnuo veliki bod.

Barca je imala sve. Imala je inicijativu, posjed lopte, ali to i nije toliko čudno za njih. Ono što čudi je da nisu uspjeli realizirati jedanaesterac u posljednjim trenucima utakmice, tačnije nije ga realizirao najbolji nogometaš svijeta Lionel Messi.

Cijela utakmica protekla je u velikoj inicijativi katalonske ekipe, međutim to se na rezultatu nije osjetilo najviše zahvaljujući koncentrisanoj odbrani ekipe iz Seville, a ponajviše golmanu Javiju Varasu koji je bio nepremostiva prepreka za Barcelonine igrače. Imala je i Sevilla jednu veliku priliku kada je Jesus Navas iskosa pucao u rašlje, a Valdes je to iz istih iščupao van.

Ono najzanimljivije dogodilo se u posljednjih nekoliko minuta, tačnije od 92. pa sve do 98. minute. Naime, sudija je pokazao nadoknadu od četiri minute, da bi na samom isteku treće Iniesta pao u kaznenom prostoru Seville na što je sudija Iturralde Gonzalez pokazao na bijelu tačku. Stoga ne čudi ni najmanje što je prekid zbog protesta Sevillinih nogometaša potrajao nekoliko minuta.

Veliku glupost uoči izvođenja jedanaesterca napravio je malijski nogometaš Fredric Kanoute koji je najprije zaradio žuti karton, jer je, nakon što je Messi postavio loptu na bijelu tačku, istu pomaknuo kako bi ga pokušao omesti. Nakon što mu je sudija pokazao žuti, Kanoute se udaljio iz svog šesnaesterca, ali tu su tek nastali problemi jer je u jednom verbalnom prepucavanju uhvatio Cesca Fabreagasa, te ga je, kada su ih suigrači pokušali razdvojiti, udario u glavu. Sudija ga je bez razmišljanja poslao u svlačionicu, a Messi, koji je već dobrih pet minuta čekao da izvede penal, je to sada konačno mogao i učiniti.

Međutim, kao što je branio u dotadašnjem djelu utakmice nastavio je i pri izvođenju jedanaesterca 29-godišnji Javi Varas. Odbranio je udarac s bijele tačke Messiju, ali sudija, iako je prošlo dobih osam minuta od isteka 90., nije "svirao" kraj. Štoviše, Pedro se u 97. minuti bio sjurio prema šesnaestercu kada ga je Fernando Navarro pokosio i zaradio drugi žuti odnosno isključujući karton. Messi je bio izvođač slobodnog udarca iskosa na samom rubu kaznenog prostora. Lopta se od jednog igrača odbila i zamalo promašila gol. Nakon toga sudija je konačno odsvirao kraj susreta i veliko slavlje Seville moglo je početi.

Emir Spahić nije bio u kadru gostujuće ekipe zbog suspenzije.

Ovim kiksom Barcelone Real Madrid je i službeno zasjeo na vrh Primere sa jednim bodom više od Katalonaca. Jedno je sigurno, a to je da neće igrači, treneri ili navijači Seville biti najsretniji noćas, već trener kluba iz Madrida koji je konačno došao na svoje - da Barcelona njemu gleda u leđa.

Primera, 9. kolo, rezultati:

Malaga – Real Madrid 0-4 (Higuain 11, C. Ronaldo 24, 28, 38) Sporting Gijon – Granada 2-0 (Barral 6, Castro 42) Racing Santander – Espanyol 0-1 (Sergio Garcija 59) Barcelona – Sevilla 0-0

Redoslijed: 1. Real Madrid 19, 2. Barcelona 18, 3. Levante 17 (-1), 4. Sevilla 16...