Dužnost državi
36

Ki Sung-Yueng: Svi poštujemo obavezni vojni rok u Južnoj Koreji, spreman sam za borbu

Klix.ba
Ki Sung-Yueng (Foto: EPA-EFE)
Ki Sung-Yueng (Foto: EPA-EFE)
Veznjak Swanseaja Ki Sung-Yueng kazao je u izjavi za engleske medije da je spreman braniti svoju državu i da je vojni rok koji on i napadač Tottenhama Son Heung-min moraju obaviti sasvim normalna stvar

Južna Koreja ima stroge zakone o služenju vojnog roka, što rijetko zaobilazi i profesionalne sportiste, a primjera radi, Son Heung-min ima rok do kraja 2019. godine da se upiše u obaveznu vojnu službu.

Igrač Swanseaja, s druge strane, imao je četiri sedmice intenzivnog vojnog treninga 2016. godine, a višemjesečnog roka oslobođen je zbog osvojene bronzane medalje s reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Vojni rok je nešto što svi poštujemo. Nije pošteno reći da smo slavni igrači i da to ne moramo raditi, a Son i ja imamo poseban tretman jer igramo u Premiershipu. Puno naših zemljaka radi bitnije stvari od udaranja lopte, oni moraju obaviti svoju dužnost i svi to razumijemo. U Velikoj Britaniji situacija jednostavno nije ista", rekao je Ki.

Nakon toga, veznjak Swanseaja dodao je da je spreman za borbu ukoliko ga njega država treba.

"Mi smo još uvijek podijeljeni u dvije države i službeno smo u ratu. Činjenica je da prekid vatre traje 65 godina, a ako me moja država treba, bit ću tu za njih i spreman sam za borbu. Da bi bio spreman na to, onda moraš naučiti kako to uraditi", završio je Ki.

Zanimljivo, Ki Sung-Yueng se u posljednje vrijeme spominje kao igrač koji će gotovo sigurno obući dres Milana sljedeće sezone, a u Swansea je stigao 2012. godine iz Celtica.