Saudijski princ
17

Khashoggijeva zaručnica navijačima Newcastlea: Suprotstavite se, Bin Salman je naručio ubistvo

F. Z.
Hatice Cengiz (Foto: EPA-EFE)
Hatice Cengiz (Foto: EPA-EFE)
Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, uputila je otvoreno pismo navijačima Newcastle Uniteda nakon što je najavljeno da će princ Mohammed bin Salman postati novi vlasnik Svraka sa St. James Parka.

Dosadašnji vlasnik Newcastle Uniteda Mikle Ashley dogovorio je posao vrijedan 300 miliona dolara, a plan je da Saudijski državni investicijski fond preuzme 80 posto dionica ekipe sa St. James Parka. Dozvola čelnika Premiershipa još uvijek nije izdata, a glavni problem su TV prava, odnosno optužbe Premiershipa i beIn Sportsa da saudijska mreža BeoutQ nelegalno prenosi utakmice najbolje engleske lige. Ipak, prema navodima engleskih medija, dogovor bi trebao biti postignut.

U međuvremenu Cengiz je napisala otvoreno pismo navijačima Newcastle Uniteda. Njen zaručnik ubijen je u Ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu, a iako navijači Newcastle Uniteda nemaju pravo veta, ona se nada kako će tražiti od Premiershipa da blokira promjenu vlasništva Svraka.

"Pišem vam u ključno vrijeme za historiju vašeg slavnog kluba. Princ Mohammed bin Salman, apsolutni vladar Saudijske Arabije, planira preuzeti vaš klub i nudi veliku sumu novca. Znam da je ova ponuda primamila mnoge od vas zbog teške situacije u kojoj je klub već godinama. Međutim, Princ je optužen da je naručio Jamalovo ubistvo. Molim vas da razmislite da li je prihvatanje ove ponude pravi način za oporavak vašeg kluba.

Vi, kao odani navijači, imate važan glas u ovome. Molim vas da se ujedinite kako biste zaštitili svoj grad i klub. Oni ovo ne rade za vaš najbolji interes, nego čisto radi sebe. Njihova srca neće biti istinski uz klub koji vama znači sve. Sada je vrijeme da ustanete za igru, svoj klub, svoj grad i svoju državu i zatvorite vrata ovom uvredljivom dogovoru", poručila je Cengiz.

Saudijska Arabija je Khashoggijevo ubistvo opisala kao lošu operaciju o kojoj princ nije znao ništa. UN-ova specijalna izaslanica za izvansudska pogubljenja Agnes Callamard rekla je kako je Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo novinara te da operacija koja je rezultirala njegovim pogubljenjem nije mogla biti provedena bez Bin Salmanovog znanja.