Nogomet
49

Kerla: Šest sezona u nizu uspijevam izboriti plasman u Evropu, želim nastaviti s tim

Piše: O. T.
Foto: Irtysh Pavlodar
Foto: Irtysh Pavlodar
Nakon uspješne sezone u Irtyshu iz Pavlodara (Kazahstan) bosanskohercegovački internacionalac Semir Kerla (29) odlučio je potražiti novi klub. Bivši štoper Željezničara i Žalgirisa ponovo traži sredinu u kojoj su visoke ambicije, jer, kako kaže, "na to je navikao".

Kerla je jedan od najuspješnijih poslijeratnih bh. fudbalera, posebno kada se u obzir uzmu oni koji su karijeru gradili u Premijer ligi BiH. On je u svojoj karijeri igrajući za Željezničar i za litvanski Žalgiris osvojio ukupno osam trofeja od čega pet titula nacionalnog prvaka.

U Žalgirisu je igrao od ljeta 2014. godine do novembra 2015. godine. Potom je u febrauru 2016. godine prešao u kazahstanski Irtysh iz Pavlodara u čijem je dresu u sezoni 2016. (Premier liga u Kazahstanu igra se od marta do kraja oktobra) skupio 27 nastupa u svim takmičenjima pri čemu je postigao tri gola i upisao asistenciju. Klub je na kraju osvojio treće mjesto iza Astane i Kairata čime je izboren plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Računajući period od kada se vratio u Željezničar početkom 2012. godine pa do danas, Kerla je svake sezone uspio izboriti plasman na evropsku scenu sa klubom u kojem je igrao. Pri tome bio je standardan član prve postave u svakoj sezoni.

"Ja sam u Irtyshu dao sve od sebe kako bih doprinio ekipi i zadovoljan sam konačnim uspjehom što je plasman u Evropu. Kada ovaj uspjeh saberem sa uspjesima koje sam ostvario u dresu Željezničara od 2012. godine i kasnije u dresu Žalgirisa od 2014. godine, ovo je već šesta uzastopna sezona u kojoj sam sa klubom u kojem igram izborio Evropu", kazao je Kerla.

Odlučio je da napusti Irtysh, s kojim je imao ugovor do kraja protekle sezone, kako bi potražio novu sredinu u kojoj bi pomjerio granice svojih uspjeha.

"Trenutno sam bez kluba, jer sam odlučio potražiti novu sredinu. Do sada sam igrao u klubovima sa visokim ambicijama, a nadam se da će tako biti i ovaj put. Imam nekoliko opcija, spremam se i nadam se da ću u narednih 10 dana znati ime novog kluba", rekao je Kerla za naš portal.