Skandal u Italiji
0

Kazna za nogometaša koji je pozirao za gay-magazin

Totalsport
Jesus Datolo
Jesus Datolo
Jesus Datolo (25), ljevokrilni nogometaš Napolija, izazvao je pravu sablazan fotografišući se za stranice homoseksualnog magazina Romeo Mag. Zaradio je kaznu i transfer-listu.

Katolička Italija, a posebno njen ultrakonzervativni jug, zgranuta je Argentinčevim postupkom. Što je najgore, njime je Maradonin reprezentativac šokirao i vodstvo vlastitog kluba, koje ga je istog trena kaznilo.

Osim toga, Datolo je, iako iz kluba nisu potvrdili uzročno-posljedičnu vezu, ekspresno transferisan iz četvrtoplasiranog kluba Serije A u grčki Olympiacos, u kojem će na posudbi ostati do kraja sezone.

Iz napuljskog su se kluba ipak uspjeli osigurati od gnjeva društvenih aktivista saopćivši da Datolo nije kažnjen zbog samog postupka, već zato što je na svoju ruku zloupotrijebio klupski identitet: na jednoj je fotografiji, naime, odjeven u Napolijev dres.

Argentinac je pažnju na sebe skrenuo postigavši gol u domaćem porazu Argentine od Brazila (3-1) u dvoboju južnoameričkih kvalifikacija za SP prošle jeseni. Za reprezentaciju je skupio tri nastupa i zabio dva gola.

Ugovor s Napolijem ima do ljeta 2014. godine. Atenski će klub po isteku posudbenog roka moći otkupiti igrača uz odštetu od 4,5 miliona eura.