Novajlija u dresu Zmajeva
27

Katić o dolasku u reprezentaciju BiH: Spahić me prvi kontaktirao i došao mi kući

E. K.
Nikola Katić na okupljanju Zmajeva (Foto: NS BiH)
Nikola Katić na okupljanju Zmajeva (Foto: NS BiH)
Novajlija u nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovini Nikola Katić je u obraćanju medijima istakao da je od prvog dana osjetio dobrodošlicu svih saigrača i stručnog štaba.

Istakao je da se mora prilagodtii brzo te da mu je apsurdna činjenica ići u Englesku i Italiju bez ikakvih ambicija.

"Prvo moje okupljanje s reprezentacijom BiH, sigurno da je sve pozitivno, od prvog dana sam osjetio dobrodošlicu svih saigrača i stručnog štaba. Drugačiji je sistem nego u klubu, ali prilagodba mora biti brza kako za mene tako i za moje saigrače, nadam se da ćemo nastaviti u tom tonu", rekao je Katić i zatim nastavio dalje.

"Razmišljanje da se već upisuju porazi protiv reprezentacija koje su u vrhu evropskog nogometa je apsurdno tako da ko god misli da idemo u Englesku i Italiju sa unaprijed upisanim porazom, ne treba ni ići. Sgurno da je teško očekivati pozitivan rezultat, ali svaki profesionalni sportista mora imati ambiciju i težiti tome da ostvari najviše ciljeve pa se i mi sami moramo tako postaviti. Zbog rezultata reprezentacije u ranijem periodu, očekivano je da je javnost pesimistična, ali mi smo ti na prvoj liniji koji moraju da krenu i okrenu stvari u pravom smjeru te da protiv najjačih reprezentacija idemo ostvariti dobar rezultat".

Otkrio je kako je došlo do poziva u reprezentaciju Bosne i Hercegovine te istakao da je oduševljen ponašanjem stručnog štaba.

"Ovo je prvi put da sam kontaktiran od Nogometnog saveza BiH i čelnika Saveza onako kako bi trebalo da bude. Svi znamo da sam igrao za mlade reprezentacije Hrvatske, ovim putem bi se zahvalio njima koji su bili bitan dio moje karijere, ali rođen sam u BiH, tu žive moji roditelji i tu ću ja da živim kad završim karijeru, takav je plan. Emir Spahić me prvi put kontaktirao, to mi je bilo profesionalno kako bi trebalo da izgleda. Došao mi je kući, selektor je sjeo na avion i došao u Zurich baš kao i Saša Papac. Nikola Milenković je toliko zvao i tražio i objašnjavao tako da to sve mi je pokazalo da se na mene računa obziljno pa da se ja mogu upustiti u to i promijeniti sportsko državljanstvo. Nisam došao ovdje da budem mjesec-dva nego do kraja karijere, svaki put kad bude utakmica reprezentacije da budem i ja tu", dodao je.

Pored njega medijima se obratio i golman Zmajeva Nikola Vasilj koji je istakao da mu je drago što će biti jedinica Zmajeva.

"Sigurno da godi i da mi je drago što ću biti jedinica Zmajeva. Pritisak je nešto s čim se moramo nositi cijelu karijeru, ali ovo je bitan izazov za mene i radujem se tome", rekao je Vasilj i zatim dodao:

"Osjeti se posebna atmosfera, pozitivno je ozračje u i oko reprezentacije nakon imenovanja novog selektora. Treba vremena, vidimo koliko novih igrača ima, novi stručni štab, ja mislim da nam treba malo više vremena i da će se to posložiti".

Utakmice s Engleskom i Italijom su velika motivacija za našeg čuvara mreže i idealna prilika da svi daju maksimum.

"Utakmice same po sebi su velika motivacija za svakog igrača, dva velika susreta o kojima možeš samo sanjati kao igrač. To je idealna prilika da svi pokažemo zajedništvo, da pokažemo da nam je stalo i da svi damo sto posto ko god da bude igrao", završio je naš čuvar mreže.

Zmajevi će s Engleskom odmjeriti snage 3. juna dok će šest dana kasnije gostovati kod reprezentacije Italije.