Kvalifikacije za EP
237

Katastrofa Srbije u Ukrajini, Crnogorci se spasili protiv dobrog Kosova

Piše: N. K.
Ukrajina - Srbija (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacije Crne Gore i Kosova podijelile su bodove u Podgorici u utakmici 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine odigravši neriješeno 1:1, dok je Srbija doživjela potop u Ukrajini porazom 5:0.

Ovaj duel je imao žestok uvod budući da su Ljubiši Tumbakoviću iz Beograda te Mirku Ivaniću i Filipu Stojkoviću rođenim u Srbiji zadnjih dana navodno stizale poruke da "ako su Srbi, neće igrati protiv Kosova". Tumbaković nije uspio nagovoriti Stojkovića i Ivanića da zaigraju, a ni sam nije želio biti na klupi protiv reprezentacije zemlje koju Srbija ne priznaje.

Gosti su poveli sredinom prvog poluvremena kada su Zeneli i Halimi krasnim duplim pasom izbacili domaću odbranu, ali se Zeneli spetljao. Ipak, odbijena lopta dolazi do Rashice koji je s pet metara zakucava u gol za 0:1. Kosovo je imalo apsolutno zasluženo vodstvo u prvom poluvremenu realizirajući jednu od svoje dvije velike prilike i činilo se da će prije oni postići drugi pogodak nego domaći izjednačiti.

Ipak, Crnogorci nisu odustajali, a u 69. minuti su stigli do izjednačenja. Janković je ubacio s desne strane, lopta je preletjela sve igrače i došla do Mugoše koji potpuno sam na drugoj stativi glavom zabija za konačnih 1:1. Crna Gora sada ima dva osvojena boda nakon tri odigrana kola, koliko ima Kosovo, ali uz utakmicu manje.

Reprezentacija Srbije je u potpunosti razbijena u Ukrajini od domaće selekcije rezultatom 5:0.

Domaći su igrali fantastično u prvom poluvremenu i uputili čak 16 šuteva ka gostujućem golmanu, a nagrada je stigla u 26. minuti kada je Tsygankov doveo Ukrajinu u vodstvo. Samo dvije minute kasnije sjajni Tsygankov je udvostručio prednost i 2:0 je bio rezultat prvog poluvremena.

Samo što se krenulo s centra u nastavku Konoplyanka je uvećao prednost Ukrajine, a pola sata prije kraja meča Yaremchuk je postigao četvrti gol za domaće. Konačnih 5:0 postavio je odlični Konoplyanka u 75. minuti.

Ukrajina sada ima sedam bodova iz tri odigrana kola, dok je Srbija ostala na samo jednom osvojenom bodu iz dva odigrana meča.

Grupa A

Rezultati:

Češka - Bugarska 2:1

Crna Gora - Kosovo 1:1

Tabela:

Grupa B

Rezultati:

Litvanija - Luksemburg 1:1

Ukrajina - Srbija 5:0

Tabela:

Grupa D

Rezultati:

Gruzija - Gibraltar 3:0 Danska - Irska 1:1

Tabela:

Grupa F

Rezultati:

Farski Otoci - Španija 1:4 Švedska - Malta 3:0 Norveška - Rumunija 2:2

Tabela:

Grupa G

Rezultati:

Latvija - Izrael 0:3 Makedonija - Poljska 0:1 Austrija - Slovenija 1:0

Tabela: