Nogomet
173

Katar predstavio nevjerovatni dizajn stadiona za SP 2022.

Klix.ba
Vrhovni komitet Katara objavio je skice posljednjeg dizajna stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022.

Stadion Al Bayt je smješten u Al Khor gradu i bit će okružen novom Al Bayt četvrti u kojoj će se nalaziti restorani, te uređene staze za stanovnike koje će moći koristiti za jahanje, biciklizam i trčanje.

Dizajn je baziran na Bayt Al Sha’aru, crno-bijelom šatoru koji tradicionalno koriste nomadi u Kataru, što će biti simbol dobrodošlice za pustinjske putnike.

Stadion je dizajnirala neimenovana grupa arhitektonskih dizajnera, a Dar Al Handasa je dizajnerski konsultant. Stadion, na kojem je planirano održavanje polufinala SP 2022, imat će 60.000 sjedišta koja će se moći ukloniti nakon prvenstva i smanjiti na kapacitet od 32.000 sjedišta. Uklonjena sjedišta će donirati drugim zemljama.

Stadion će inkorporirati najbolje prakse u mjeri energetske učinkovitosti u pokušaju da zadovolji organizacije okoliša i sisteme globalne održivosti. Sigurnost na stadionu će biti na visokom nivou, kako za radnike koji ga grade tako i za posjetioce.

Al Bayt stadion je drugi dizajn koji je otkriven za Svjetsko prvenstvo 2022, a prvi otkriveni dizajn bio je stadion Al Wakrah.