Velika nogometna imena
0

Katar je posljednja stanica za brojne velikane: Koga više nećemo gledati na prvenstvima

S. Š.
SP-om u Kataru oprostili smo se od brojnih nogometnih legendi
Svjetsko prvenstvo u Kataru definitivno su uveličali i krunisali Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i Luka Modrić. No, izgledno je da je ovo posljednji Mundijal na kojem smo mogli uživati u njihovim majstorijama.

Sjajnim izdanjem u samoj završnici SP-a i pobjedom protiv Francuske, Messi je učvrstio status jednog od najboljih nogometaša svih vremena, a i prije ovog takmičenja rekao je da će mu to biti posljednje.

Luka Modrić osvojio je Zlatnu loptu 2018. godine, prvu od 2007. koja nije pripala Messiju ili Ronaldu. Sa Hrvatskom je ove godine osvojio bronzanu medalju, a prije četiri godine iz Rusije je kući odnio srebro. Iako je Hrvatska u tom finalu izgubila od Francuske, Modrić je proglašen za najboljeg igrača turnira.

Cristiano Ronaldo drži rekord po broju nastupa za Portugal (196) i svjetski rekord po broju postignutih golova za reprezentaciju (118). Petostruki osvajač Zlatne lopte ove sezone postigao je samo jedan gol za Manchester United u engleskoj Premier ligi i i dva u Ligi Evrope. Sa Portugalom je osvojio Evropsko prvenstvo 2016.

S obzirom da je sljedeće SP za četiri godine, a zbog svojih godina prethodno spomenuta trojica neće upotpuniti i svojom igrom pojačati reprezentacije, za Messija, Ronalda i Modrića ovo je bilo posljednje učešće na najvećem nogometnom takmičenju.

Pored njih trojice, također i Olivier Giroud, Thiago Silva, Pepe, Robert Lewandowski, Luis Suarez, Dani Alves, Manuel Neuer i Thomas Muller ubrajaju se i u krug nogometnih velikana koji će za četiri godine teško stići do učešća na Svjetskom prvenstvu.

Najmlađi među njima, 33-godišnji Muller, već je najavio da napušta reprezentaciju. Samo on i Neuer imaju titulu svjetskog prvaka koju su osvojili 2014. godine.

Giroud ima 36 godina, a iza njega je fantastičan nastup na Svjetskom prvenstvu. Centarfor Francuske postigao je četiri gola, prije četiri godine osvojio je zlato u Rusiji.

Jedan od najboljih nogometaša Poljske, Lewandowski, postigao je 78 golova u 138 utakmica za reprezentaciju. U svojoj karijeri je postigao više od 600 golova, a ove sezone čak 18 u 17 utakmica za Barselonu. Ali na Svjetskom prvenstvu nije postigao gol do ove godine.

Najstariji i najtrofejniji u ovoj ekipici je 39-godišnji Dani Alves. Iako se čini da njegovoj sjajnoj karijeri nema kraja, teško je zamisliti da sa 43 godine i dalje igra za Brazil na Svjetskom prvenstvu.

Suarez će u januaru napuniti 36 godina, a nakon mnogo godina na najvišem nivou u Ajaxu, Liverpoolu, Barseloni i Atletiku, počeo je da se skrasi u svom matičnom klubu, urugvajskom Nacionalu.

Bilo kako bilo, svako od ovih imena ostavio je neizbrisiv trag u svjetskom nogometu i o nijhovim uspjesima će se još dugo prepričavati.