Kampanja u Španiji
0

Katalonija na Svjetskom prvenstvu 2014.?

Totalsport
Sandro Rosell
Sandro Rosell
Kandidati za preuzimanje funkcije Barcelonina predsjednika Sandro Rosell, Marc Ingla, Jaume Ferrer i Agusti Benedito, poduprli su ideju da na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu 2014. godine na teren istrči katalonska reprezentacija.

Katalonija, španska autonomna zajednica, ima svoju reprezentaciju, međutim, ona se okupi tek povremeno u prijateljskim utakmicama. Vodi je Barcelonin počasni predsjednik Johan Cruyff.

Na ideju organizacije Pro Seleccions Esportives Catalanes pokrenuta je medijska kampanja sa idejom da Katalonci svoju nogometnu reprezentaciju počnu koristiti u službenim utakmicama, a sve bi trebalo rezultirati i borbom na Mundijalu.

Prođe li ideja o kojoj sanjaju stanovnici automne zajednice na sjeveroistoku Pirenejskog poluotoka značit će to primjetno oslabljivanje španske "furije". Naime, u redovima evropskih prvaka mnogo je Katalonaca što po mjestu rođenja, a što po nastupima za katalonsku reprezentaciju (Victor Valdes, Joan Capdevila, Gerard Pique, Carles Puyol, Xavi, Cesc Fabregas, Sergio Busquets, Pepe Reina, Andres Iniesta...).