U preprodaji na internet oglasnicima
348

Karte za utakmicu protiv Grčke dostižu astronomske cijene

Piše: J. H.
Sedam sati nakon što je počela prodaja karata za utakmicu između BiH i Grčke, koja se igra 22. marta na Bilinom Polju, počela je i preprodaja putem internet oglasnika.

Cijene su različite zavisno od mjesta na stadionu. Tako cijena jedne karte za sjevernu i južnu tribinu iznosi 90 KM, za istočnu 120, a za zapadnu tribinu cijena karte u preprodaji iznosi 250 KM. Interesantno, prodaju se i dvije karte za VIP ložu. One koštaju po 400 maraka.

Ovakvih i sličnih oglasa, sa minimalnom razlikom u cijenama, na bh. internet oglasnicima ima više od nekoliko stotina. Postavlja se pitanje kako je jedna osoba došla u posjed deset različitih karata.

Kako nam je kazao Muamer Lutvić, direktor Centrotoursa, firme kćerke Centrotransa, koja vodi prodaju karata, sve prodate karte su numerisane, a kupci evidentirani. Međutim, protiv ovakve preprodaje karata, kaže, treba se boriti država.

"Ovdje se radi o ekonomskom faktoru koji ne treba zanemariti. Ljudi dođu, kupe dvije karte i onda ih preprodaju za veću cijenu i na taj način zarade nešto novca. Ovo se događa i u Evropi kada su u pitanju utakmice, recimo, Lige prvaka. To je, nažalost, naša realnost", kaže Lutvić.

On dodaje kako je veoma teško sa ovakvim sistemom i načinom ulaska na stadione ući u trag preprodavcima karata.

Podsjetimo, prodaja karata za utakmicu BiH - Grčka, koja će biti odigrana u Zenici 22. marta, počela je jutros u devet sati u 23 poslovnice Centrotransa širom BiH. Neki su pred prodajna mjesta Centrotransa došli još sinoć te su noćili pod otvorenim nebom kako bi jutros mogli kupiti ulaznice.

Već prvog dana rasprodato je svih 6.000 karata koliko je bilo pušteno u promet.