Traži novi izazov
4

Karić: Hong Kong je bio lijepa avantura, sad mi je prioritet Saudijska Arabija

D. B.
Mahir Karić
Mahir Karić
Bh. nogometaš Mahir Karić vratio se iz Hong Konga gdje je boravio dvije godine igrajući za Happy Valley. Sada je slobodan igrač i spreman je nastaviti svoju nogometnu karijeru.

Dvadesetosmogodišnji Karić je u avanturu u Hong Kong otišao tokom ljeta 2018. godine nakon što je nastupao za banjalučki Borac. Prethodno je nosio dres Olimpika, Viteza, Slavije, Mosta, Travnika, prijedorskog Rudara i Libereca.

Ovaj bh. ofanzivac je proveo lijep period u Hong Kongu, stekao je lijepa iskustva, uživao u nogometu i pomogao klubu Happy Valley da napravi uspjeh.

"Proveo sam dvije godine u Hong Kongu i to je bio lijep period za mene, lijepa avantura. Kada sam stigao Happy Valley je igrao drugu ligu i imao ambicije da se vrati u najviši rang. Prihvatio sam taj izazov, uspjeli smo se vratiti gdje pripadamo, a ljudi su bili oduševljeni. Pronašli su nove idole u nama strancima. Ove godine je prvenstvo prekinula pandemija koronavirusa i vjerovatno neće biti nastavljeno", izjavio je Karić za portal Klix.ba.

Nakon perioda adaptacije, život u novoj sredini je postajao sve ljepši u svakom segmentu te je istinski uživao sa suprugom Adnom.

"Trebalo mi je vremena da se naviknem. Ovdje je ogroman pritisak, puno se očekuju i svi daju sebi za pravo da komentarišu i kritikuju, dok u Hong Kongu imate uvijek podršku i poštovanje. Igra se otvoreno, slično engleskom stilu i dosta sam uživao. Život u Hong Kongu je bio lijep, to je azijski New York koji nudi dosta mogućnosti. Hrana je bila odlična, morski plodovi, piletina riža, nije bilo problema. Malo su mi smetale visoke temperature, ali sam se navikao. Iza mene su dvije godine lijepog iskustva, Azija me je oduševila", rekao je bh. nogometaš.

On je trenutno slobodan nogometaš, kontakata s bh. i inostranim klubovima ima, a prioritet mu je odlazak u Saudijsku Arabiju ili neku drugu zemlju Perzijskog zaljeva.

"U Happy Valley se neću vraćati, nisu sigurni za budžet zbog krize izazvane pandemijom, ali sam imao ponuda drugih klubova pa ne isključujem povratak u Hong Kong. Imao sam i pozive klubova iz BiH iako se nisam eksponirao. Zasad je ta mogućnost isključena, postoji interes iz inostranstva, prioritet mi je da odem u Saudijsku Arabiju ili neku drugu zemlju Perzijskog zaljeva. Želim novo iskustvo, želim naučiti nešto novo, igrati nogomet i pobrinuti se za egzistenciju. Zreo sam, želim donositi ispravne odluke, a život u inostranstvu je uređen, lakše je funkcionisati i čovjek se sigurnije osjeća", kazao je Karić.

Pandemija koronavirusa je napravila velike probleme u svijetu pa i u sportu. Povratak kući u Sarajevo nije bio lagan.

"Još u januaru smo igrali prijateljsku utakmicu u Kini i rečeno nam je da postoji neki virus. Od tada nosimo maske, Hong Kong je disciplinovan i odlično je reagovao na pandemiju. Trenirali smo jedno vrijeme, ali smo kasnije prešli samo na Zoom. Ipak, pandemija je sve poremetila, bilo je i poteškoća s povratkom u BiH, ali je na kraju sve dobro završeno", otkrio je dvadesetosmogodišnji nogometaš.

Odlukom Nogometnog saveza BiH prekinuto je i prvenstvo u BiH, Sarajevo je proglašeno prvakom, a i Mahirov bivši klub Olimpik se uspio vratiti u najviši rang.

"Pratio sam dešavanja, iako sam naklonjen Željezničaru, Sarajevu čestitam na tituli. Drago mi je zbog povratka Olimpika u Premijer ligu, glavni grad zaslužuje još jednog premijerligaša. Vezan sam i za Olimpik, želim klubu mnogo sreće", završio je Karić.