Zbog vjerskih uvjerenja
118

Kapiten Feyenoorda odbio nositi traku s duginim bojama

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski nogometaš Orkun Kokcu (21) radije se odrekao uloge kapitena na utakmici protiv AZ Alkmaara u nedjelju nego da nosi traku s duginim bojama.

Kokcu je bio kapiten Feyenoorda u posljednjih pet utakmica, no u susretu s AZ Alkmaarom je to odbio. Razlog je to što je odbio nositi kapitensku traku u duginim bojama, koja je simbol podrške LGBTQ zajednici.

"Odlučio sam da ne nosim kapitensku traku u duginim bojama. Mislim da je važno da naglasim da poštujem svakog bez obzira na religiju, porijeklo i preferencije. Vjerujem da su svi slobodni da rade ono što žele. Razumijem važnost ovog poteza, ali zbog svojih vjerskih uvjerenja smatram da nisam prava osoba koja će to podržati", izjavio je Kokcu.

On je rođen u Nizozemskoj, ali igra za reprezentaciju Turske. Dodao je da mu je zbog njegovih vjerskih uvjerenja neugodno nositi kapitensku traku te da prihvata činjenicu da bi neki ljudi mogli biti "razočarani zbog toga".

"To apsolutno nije moja namjera. Iako shvatam da ne mogu poništiti taj osjećaj riječima u ovom trenutku, ipak se nadam da će se moji vjerski razlozi poštovati", dodao je on.

Kokcu je odigrao sjajan meč protiv AZ Alkmaara te je upisao pogodak i asistenciju u pobjedi rezultatom 3:1 zahvaljujući kojoj je Feyenoord ostao na trećem mjestu na tabeli s dva boda manje od lidera Ajaxa.

Kapitensku traku je umjesto Kokcua nosio Gernot Trauner. Ipak, kampanja One Love i trake u duginim bojama su jedna od gorućih tema u nogometu. Kapiteni nizozemskih klubova nose ove trake, a poznato je i da kapiteni devet evropskih reprezentacija planiraju nositi ove trake u znak podrške LGBTQ zajednici na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Homoseksualnost je ilegalna u Kataru, a FIFA tek treba odlučiti da li će se trake moći koristiti na Mundijalu. Ako budu zabranjene, očekuje se da će kapiten Engleske Harry Kane ignorisati zabranu, kao i kapiteni Nizozemske, Belgije, Danske, Francuske, Njemačke, Norveške, Švedske, Švicarske i Velsa.

Kokcu nije jedini kapiten koji je odbio nositi traku s duginim bojama. Učinio je to i kapiten Excelsiora Redouan El Yaakoubi, koji je obavljao funkciju kapitena u susretu s Ajaxom, ali je nosio bijelu traku.

Prošle sezone je Idrissa Gueye odbio igrati za PSG protiv Montpelliera jer su igrači nosili dres s brojem u duginim bojama.