Dogovor UEFA-e i vlade
0

Kapacitet stadiona Wembley povećan za polufinale i finale Eura

D. B.
Stadiom Wembley (Foto: EPA-EFE)
Stadiom Wembley (Foto: EPA-EFE)
Kapacitet stadiona Wembley u Londonu povećan je za utakmice polufinala i finala Evropskog prvenstva.

Više od 60.000 navijača bit će prisutno na Wembleyju tokom polufinala i finala Eura, a ova odluka je rezultat dogovora UEFA-e i britanske vlade.

Detalji o tome kako će navijači iz inostranstva eventualno moći prisustovati utakmici bez obaveznog karantina nakon dolaska u London, zasad nisu poznati.

Vlada je ranije pristala da se kapaicitet stadionapoveća sa 22.000 u grupnoj fazi na najmanje 40.000 na jednoj utakmici osmine finale Eura, kao i posljenjda tri meča na stadionu koji prima 90.000 gledatelja.

Wembley će prema novoj odluci biti ispunjen do 75 posto kapaciteta za polufinale i finale.

Trenutno turisti koji nisu Britanci i koji dolaze na Euro moraju provesti najmanje pet dana u karantinu nakon ulaska u zemlju, a razlog je pandemija koronavirusa.

UEFA je razgovarala s vlasima u Londonu s namjerom da dozvole boravak navijača u zemlji kraći od 24 sata te da ostanu u balonima. UEFA također traži da VIP osobe ne idu u karantin, a među njima su predstavnici sponzora.

Velika Britanija strahuje od trećeg vala koroanvrusa jer je u posljednjih sedam dana broj zaraženih povećan na 68.449. Povećanje je rezultat dolaska veoma zarazne indijske varijante koronavirusa.

Njemačka ima striktno pravilo karantina od 14 dana za osobe koje dolaze iz Velike Britanije, ali druge zemlje iz Evropske unije dozvoljavaju putovanja bez karantina osobama koje su u potpunosti vakcinisane.

Za ulazak na Wembley navijači moraju pokazati negativan test ili potvrdu da su potpuno vakcinisani.