Za muslimansku zajednicu
390

Kanoute pomaže gradnju prve džamije u Španiji u posljednjih 700 godina

Klix.ba
Frederic Kanoute (Foto: EPA-EFE)
Frederic Kanoute (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji nogometaš Seville Frederic Kanoute pomaže gradnju prve džamije u Sevilli u posljednjih čak 700 godina, javlja BBC.

Kada se pojavila informacija da će muslimanska zajednica izgubiti svoju džamiju u Sevilli, nekadašnji napadač Tottenhama, West Hama i Seville Fredi Kanoute je odlučio pružiti pomoć. Godine 2007. je vlasnik dijela zgrade u dijelu Seville pod nazivom Ponce de Leon odlulio prodati objekt, a to je značilo da će muslimanska zajednica ostati bez prostora za molitvu.

"Pomogao sam muslimanskoj zajednici u Sevilli prije nekoliko godina. U to vrijeme su tražili sigurno mjesto za molitvu, a ja sam im pomogao da zadrže svoju privremenu džamiju", prisjetio je Kanoute.

Nakon što se uvierio da je sve legalno, Kanoute je insistirao da bude anoniman. Ipak, informacije su se ubrzo pojavile u medijima nakon što je nogometaš poklonio 700.000 dolara Fondaciji Mazquita de Sevilla za objekt namijenjen molitvi, koji je koristio on i drugi muslimani iz Seville.

Danas ta zgrada više nije dovoljna za veliki broj muslimana koji žele u njoj obavljati molitvu, a Kanoute ponovo pruža pomoć. Ovog puta njegova kampanja Kanoute 4 Seville Mosque ima za cilj prikupiti 250.000 funti za gradnju džamije u Sevilli koja će biti prva u 700 godina. Tokom ramazana je skupio polovinu tog iznosa.

Kanoute je u Sevillu stigao iz Tottenhama 2005. godine, a u narednih sedam godina je imao najuspješni period karijere. Osvojio je dvaput UEFA Cup, dvaput Kup Španije, Evropski i Španski Superkup, a 2007. godine je proglašen za najboljeg afričkog nogometaša.

Sevilla i stadion Ramon Sanchez Pizjuan su ostali posebna mjesta za njega, navijači ga i danas vole.

"Igrao sam u Sevilli sedam godina, a kao musliman u novom gradu sam odmah potražio mjesto za molitvu. Pronašao sam džamiju koja je ustvari bila privremena džamija, ali koja i danas postoji. Fantastičnu zajednicu su formirali ne samo imigranti, nego i Španci. Oni su Evropljani, također su i iz Andaluzije. Tu je prelijepa mješavina Marokanaca, Alžiraca, Senegalaca i drugih", izjavio je Kanoute.

On uz pomoć Španaca Ibrahima Hernandeza i Luqmana Nieta planira novi projekt džamije te još uvijek održava vezu sa Sevillom, a podršku prućaju Watfordov nogometaš Abdulaye Doucoure i igrač Manchester Cityja Benjamin Mendy, kao i bivši član Arsenala Abou Diaby.

Donacije stižu širom svijeta, a Kanoute želi izgraditi novu džamiju i islamski centar otvoren za sve.