Disciplinski pravilnik
156

Kakvu kaznu Zrinjski može dobiti zbog nereda na stadionu nakon derbija s Veležom

N. K.
Navijači se sukobili s policijom (Foto: Screenshot/Bljesak.info)
Navijači se sukobili s policijom (Foto: Screenshot/Bljesak.info)
Mostarski gradski derbi imao je ružan završetak nakon što su najvatreniji domaći navijači po završetku utakmice upali na teren, a Zrinjski će sada sa strepnjom čekati sjednicu Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH.
Naime, domaći navijači su pokušali doći do svlačionica u čemu ih je spriječila policija. Došlo je i do kraćeg obračuna, a policija je ubrzo uspjela uspostaviti kontrolu.

Disciplinski pravilnik NS BiH ima poseban dio o neredima na stadionima. Naime, ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 1.000 KM.

Ako se prekršaj iz prvog stava ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

Ako su neredi poprimili veću masovnost i prouzrokovali takvu materijalnu štetu pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava 1 i 2 ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledateljima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od dvije do šest utakmica.

Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

Fizički napad gledatelja na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova 1 i 2 ovog člana.

Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova 1 i 2 ovog člana.

Dosta toga će ovisiti i o tome šta je zabilježio delegat utakmice, a to je Davor Ristović iz Istočnog Sarajeva uz kojeg je bio komesar za sigurnost Darko Šandara iz Banje Luke.

Podsjetimo, zbog navijačkih tenzija uoči gradskog ogleda između Zrinjskog i Veleža donesena je odluka o zabrani dolaska gostujućih navijača na utakmicu.