Ulog sve veći
30

Kako su odabrane sudije za 23. kolo Premijer lige BiH: Sumnjive odluke, Bošnjaci preglasani

H. H.
Za kvorum je bilo dovoljno da se na sjednici pojavi četiri od šest članova Komiteta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Za kvorum je bilo dovoljno da se na sjednici pojavi četiri od šest članova Komiteta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na jučerašnjoj ponovljenoj sjednici Komiteta za suđenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, bošnjački članovi Ibrahim Hasanbegović i Muamer Bureković preglasani su u delegiranju sudija za 23. kolo m:tel Premijer lige, nakon što su prema saznanjima portala Klix.ba iskazali nezadovoljstvo izborom arbitara.
Dan ranije, članovi Komiteta Ibrahim Hasanbegović, Muamer Bureković, Ognjen Valjić, Dragan Banjac, Miro Hrkač i Hrvoje Turudić analizirali su suđenja na prethodna tri kola m:tel Premijer lige BiH kao i na susretima četvrtfinala Kupa, a nakon što su predstavnici Bošnjaka, nezadovoljni određenim odlukama, napustili sjednicu, ista je prolongirana za naredni dan.

Kako saznaje Klix.ba, Bureković se nije pojavio na sjednici u četvrtak na kojoj su delegirane sudije za naredno kolo Premijer lige, dok je Hasanbegović glasao protiv svih šest prijedloga ostalih članova Komiteta.

S obzirom da je za kvorum predviđeno da se na sjednici pojavi četiri od šest članova Komiteta, Bureković i Hasanbegović su preglasani, te su uprkos njihovom neslaganju određeni arbitri za naredno ligaško kolo.

Bošnjački članovi Komiteta za suđenje sumnjaju u izbor arbitara, pogotovo nakon što je kontrolor Radosav Vukasović nedavno dodijelio lošu ocjenu (7,4) najboljem bh. sudiji Irfanu Peljti za suđenje na utakmici između Veleža i Borca, izjednačivši ga na taj način sa Mateom Musom koji je žestoko oštetio Željezničar u susretu protiv Olimpika.

Čak je i Miloš Gigović, koji je napravio nekoliko velikih grešaka u susretu Borac - Velež (2:0), dobio veću ocjenu (7,5) od Peljte, što je pomalo nevjerovatno i indikativno.

Musa i Peljto zbog toga neće biti delegirani za najmanje jedno kolo Premijer lige BiH, a Bureković i Hasanbegović nisu se složili s izborom sudija za predstojeće kolo.

Tako će utakmicu Sarajevo - Krupa suditi Antoni Bandić koji je u prošlosti u nekoliko navrata skidan s liste zbog kardinalnih propusta, a susret Željezničar - Tuzla City povjeren je Aleksandru Njegomiroviću iz Prnjavora, zbog kojeg su nogometaši Radnika prošle sezone željeli napustiti teren u Banjoj Luci protiv Borca (2:0), a Njegomirović je potom kažnjen s deset utakmica suspenzije.

Meč Veleža i Radnika, koji za obje ekipe ima veliku težinu, sudit će sarajevski arbitar Admir Musić s pomoćnicima Amira Kadića i Emira Zahiragića te je i ovo delegiranje izazvalo posebnu raspravu.

Zbog svega toga, bošnjački članovi Komiteta za suđenje izrazili su nezadovoljstvo, a i veliki broj klubova bio je nezadovoljan dijeljenjem pravde u prvim službenim utakmicama u 2021. godine.

Neki su izdali i službena saopćenja, pa nas do kraja sezone očekuje još mnogo bure po ovom pitanju, jer će ulog rasti iz kola u kolo.

Raspored utakmica 23. kola Premijer lige:

Subota:

Borac - Mladost 17:00 (Frano Jelić)

Velež - Radnik 17:00 (Admir Musić)

Zrinjski - Sloboda 19:00 (Dražen Marić)

Nedjelja:

Sarajevo - Krupa 15:00 (Antoni Bandić)

Željezničar - Tuzla City 17:00 (Aleksandar Njegomirović)

Široki Brijeg - Olimpik 17:00 (Sabrija Topalović)

Tabela: