Druga vremena
37

Kako su najjače nogometne lige izgledale prije 20 godina

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna takmičenja širom svijeta suspendovana su na neodređeno vrijeme pa je vrijeme da se podsjetimo kako su najjače lige u Evropi izgledale prije dva desetljeća.

U sezoni 1999/00., aktuelni prvak Engleske Manchester City igrao je u rangu ispod Premiershipa. Većina navijača Chelseaja nije znala ko je Roman Abramovič.

Rekord u visini transfera postavio je italijanski Lazio plativši 32 miliona eura Interu za transfer Christiana Vierija. Službene novine Vatikana pisale su da je plaćanje ovog iznosa "prekršaj protiv siromašnih ljudi". Ako uzmemo u obzir da je City prošle godine isplatio dvostruko veće obeštećenje za Rodrija, a Neymar koštao PSG šest puta skuplje, dobivamo približnu sliku koliki se novac okreće u savremenom nogometu.

Engleski Premiership - dominacija Manchester Uniteda

Premiership se po visini zarada igrača i menadžera još uvijek nije odvojila od ostalih nacionalnih takmičenja. Manchester United je takmičarsku sezonu 1999/00 počeo kao osvajač Lige prvaka i prvak Engleske.

Manchester United je Premiership završio šestom titulom od osnivanja takmičenja, s 18 bodova viška u odnosu na Arsenal. Liverpool je u posljednjem kolu ispustio 3. mjesto koje je vodilo u kvalifikacije za Ligu prvaka. Tamo se našao Leeds jer je Liverpool u odlučujućem susretu izgubio od Bradford Cityja koji se spasio ispadanja. Wimbledon se nakon 14 elitnih godina preselio u niži rang.

Sezonu je obilježila odluka Manchester Uniteda da preskoči obaveze u FA Cupu kako bi nastupio na novom Svjetskom prvenstvu klubova. Takmičenje su završili u grupnoj fazi. Bolji od njih bili su Romarijev Vasco da Gama i meksička Necaxa.

Chelsea je osvojio FA Cup, a Leicester City Liga kup. Aktuelni prvak Manchester City uspio je plasirati se u Premiership, ali je ispao u niži rang već sljedeće sezone.

Šta se dogodilo nakon?

Dominacija Manchester Uniteda prestala je penzionisanjem Sir Alexa Fergusona. Titulu nisu osvojili od 2013. godine, a Arsenal se danas nalazi u sredini Premiershipa.

Leeds United i Bradford City godinama nisu dio elite, ali tim s Elland Roada je na dobrom putu da se vrati u Premiership. Prvi su u Championshipu, a Bradford City je u četvrtom rangu takmičenja.

La Liga - Prva titula Deportiva

Sezona 1999/00 u La Ligi ostat će zapamćena zbog nekoliko razloga. Barcelona i Real Madrid ostali su bez titule, a prvak je osvojio najmanji broj bodova od kada se igra takmičenje. Prvak Deportivo La Coruna osvojio je 69  bodova u 38 odigranih kola.

[TWITTER]600657503072948224[/TWITTER]

Klub je vodio Javier Irureta, a najbolji strijelac prvenstva bio je Holanđanin Roy Makaay. S titulom je počela zlatna era Deportiva koji je sljedeće sezone završavao u vrhu tabele i osvojio Kup kralja. Barcelona je iste godine završila kao druga, a Valencia treća. Real Madrid je u borbi za četvrto mjesto poražen od Real Zaragoze, a Espanyol osvojio Kup kralja nakon pobjede nad Atlético Madridom.

Šta se dogodilo nakon?

Zlatna era Deportiva završila je 2010. godine. Klub je tri puta ispao iz La Lige, posljednji put u sezoni 2017/18. Trenutno se nalazi na 19. mjestu, što znači da bi mogao završiti u trećem rangu takmičenja, ako se sezona zaključi na temelju trenutog stanja.

Real Madrid i Barcelona smjenjivali su se na mjestu prvaka tokom sljedećih 20 godina, jedino je Valencia uspjela osvojiti dvije titule, a Atletico Madrid jednu.

Real Zaragoza je u drugoj ligi, a Espanyol prikovan na posljednje mjesto La Lige.

Serie A - Trostruka kruna Lacija

Prije nego što se našao na meti engleskih novinara zbog slabijih rezultata s Engleskom, Sven Goran-Eriksson je postepeno gradio reputaciju trenera za velika djela. Najprije je s Goteborgom osvojio Kup UEFA, titulu u Portugalu s Benficom i Kup Italije kao trener Rome i Sampdorije. Najveći uspjeh došao je u sezoni 1999/00 kada je predvodio Lazio.

Lazio je osvojio evropski Superkup pobjedom nad Manchester Unitedom. Potom je došao trofej Kupa Italije nakon pobjede nad Interom od 3:1, a najveći trijumf te sezone je osvajanje Scudetta.

Za Lazio su u sezoni 1999/00 igrale zvijezde svjetskog nogometa - Pavel Nedved, Alessandro Nesta, Diego Simeone, Juan Sebastian Veron, Marcelo Salas i Siniša Mihajlović. Lazio je vodio borbu za titulu s Juventusom koji je u završni dio sezone ušao s bodovnom prednošću. Odluka je pala u posljednjem kolu - Lazio je pobijedio Regginu, a Juventus izgubio na gostovanju Perugia, piše Sportskeeda.

Šta se dogodilo nakon?

Lazio nije ponovio uspjeh iz sezone 1999/00, ali je osvojio osam trofeja u Kupu i Superkupu Italije. Nade navijača podgrijane su dobrim igrama tokom aktuelne sezone. Klub se nalazi na drugom mjestu Serije A s bodom zaostatka u odnosu na Juventus. Sezona je prekinuta zbog epidemije COVID-19.

Juventus je od sezone 2011/12 preuzeo dominaciju u Italiji, a u svojim vitrinama imaju 35 trofeja namijenjenih prvaku države.