Koštala ga bahatost
0

Kako su čelnici Barcelone prije četiri godine odbili Mourinha

Sarajevo-x.com
Trener nogometaša Reala iz Madrida Jose Mourinho trebao je biti na klupi Barcelone, ali se to nije desilo zbog njegove bahatosti, agresivnosti i nespremnosti da sluša.
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Mourinho je odbačen nakon intervjua s čelnicima Barcelone 2008. godine, nakon čega je na klupu Barcelone sjeo tada neiskusni trener Pep Guardiola. Britanski tabloid The Sun otkriva zašto će Mourinho večeras sjediti na klupi Reala, a ne Barcelone, u revanš utakmici koju ta dva tima igraju u Kupu kralja. U novoj knjizi "Barcelona: Pravljenje najvećeg tima na svijetu", govori se kako je Mourinho bio vrlo blizu zaposlenja u katalonskom gigantu, nakon što je dogovoren tajni sastanak s čelnicima Barce. No, kad su bivši Barcin potpredsjednik Marc Ingla i tehnički direktor Txiki Begiristain bili spremni potpisati ugovor, Mourinho je upropastio svoju šansu.

"U januaru 2008. njegov agent je insistirao da se sastanemo s njim. Govorio je kako Jose poznaje klub, kako je spreman i razumije naš stil igre. Bio je vrlo uporan. Txiki i ja smo izabrali Lisabon za tajni sastanak. Već smo bili kontaktirali Pepa, koji je odradio pola sezone u Barceloni B, što mu je bio prvi trenerski posao. Ali, bilo je presudno da ga testiramo protiv Mourinha", rekao je Ingla.

Radio kao prevodilac na Nou Campu

Chelsea je smijenio Mourinha u septembru 2007. godine, ali Ingla i Begiristain su bili oduševljeni njime. Mourinho je ranije također radio na Nou Campu kao prevodilac za vrijeme dok je trener bio Bobby Robson 1990-ih godina. No, Ingla je dodao kako su razmišljali i o Mourinhu kao brendu pa mu je rekao da je problem što se on previše eksponira u medijima.

"Rekao sam mu da je trener slika i prilika kluba i da ne može praviti požare posvuda, jer je to protiv klupskog stila. Odgovorio je da je to njegov stil i da ne namjerava to promijeniti. On je već bio prepoznatljiv kao broj 1, ali nije htio slušati", rekao je Ingla.

Potpredsjednik Ferran Soriano je opisao raspoloženje nakon što su se Ingla i Begiristain vratili iz Portugala. "Oni su proveli tri sata s njim i obojica su rekli da on nije čovjek za nas. Marc je rekao da je Mourinho govorio 90 posto vremena i nije bio spreman slušati. Dodao je kako mu se Mou jednostavno ne sviđa", rekao je Soriano. U gradu su htjeli Mourinha, ali su čelnici Barce ipak otišli razgovarati s bivšim igračem Guardiolom.

"Na kraju našeg razgovora Pep je upitao zašto ne zaposlimo Mourinha, jer bi to bilo lakše za nas. Odgovorio sam da postoje određeni kriteriji u koje se on ne uklapa te da je neprikladan za nas", dodao je Ingla. Mourinho je potom otišao u milanski Inter s kojim je osvojio Ligu prvaka, nakon što je Barcelonu izbacio u polufinalu. Ipak, Barcelona je i bez Mourinha ostvarila velike rezultate u ovom periodu, osvojila je 13 od 16 trofeja otkad je Guardiola sjeo na klupu, a izgubila samo jedan od devet susreta s Mourinhovim Realom.

"Rat" u El clasicu

Otkad se Portugalac pridružio madirdskom Realu 2010. u devet El clasica podijeljeno je 66 žutih i devet crvenih kartona. Večeras je na rasporedu deseti susret, u kojem će Real pokušati napraviti čudo i plasirati se u polufinale španskog Kupa kralja, nakon što ih je Barca s 2:1 porazila na njihovom terenu u prvoj utakmici četvrtfinala. Mourinho je uoči ovog susreta održao konferenciju za novinare koja je bila napeta, jer se počelo nagađati o njegovom napuštanju Madrida naljeto.

Odgovarao je sa "Ne znam" na sva pitanja koja su se ticala njegove budućnosti, ali i taktike u prvoj utakmici protiv Barcelone. No, u jednom od rijetkih odgovora je istakao: "Kada sam došao u Real nismo bili u tako zavidnoj poziciji. Sada imamo rekordan broj pobjeda u prvoj polovini sezone. Vodeći smo u prvenstvu, što nije tako loše".