Ozbiljan problem
34

Kako se namještaju nogometne utakmice: Ključni su golman, stoperi i kapiten

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kapiten ekipe, golman i stoperi uglavnom su glavni faktori u namještanju nogometnih utakmica, piše Marca.

Posrednici koji kontaktiraju članove kluba mogu biti igrači koji su završili karijere ili koji to namjeravaju uskoro učiniti. koji imaju kontakte u svlačionicama te koji stvaraju neophodno povjerenje među aktivnim igračima zaduženim za izvršienje zadatka.

Plaćanje se vrši u dvije rate, prva se plaća u kešu prije utakmice, a druga nakon utakmice ukoliko se postigne željeni rezultat.

Oficir za integritet španske La Lige Inaki Arbea je objasnio proces koji Nogometni savez Španije (RFEF) primjenjuje kako bi se iskorijenilo namještanje utakmice.

"Prvi korak je prevencija, posjetili smo svlačionice klubova iz La Lige Santander, La Lige 1, 2, 3, Lige Ibedrola i Lige Nacional de Futbol Sala. Osmislili smo radionice i objasnili šta ne treba raditi te smo dali osnovne upute o tome kako djelovati ukoliko se neko nađe u situaciji koja je vezana za namještanje utakmica", izjavio je Arbea.

Namještanje utakmica nije rijetkost ni u susretima timova kojima treba pobjeda za plasman u viši rang takmičenja, koji se bore za opstanak i koji pokušavaju izboriti nastup u evropskim takmičenjima. Tada je analitičarima La Lige najlakše primijetiti sumnjivu situaciju. Oni primaju i procjenjuju informaciju, provjeravaju dokaze i kontaktiraju policiju.

La Liga ima svoj alat nazvan TYCHE koji prati sve uplate na nogometne utakmice koje nude kladionice. Tehnologija TYCHE sadrži sistem upozorenja rangiran od 0 do 5 te aktivira alarm na drugom stepenu. Potom se sakupljaju podaci i šalje izvještaj Odjelu za integritet La Lige, a potom i policiji.

Finalni izvještaj sadrži informacije i svjedočenja nogometaša, agenata ili bilo koga drugog povezanog s utakmicama, kao i podatke sistema TYCHE.

Španska policija je u utorak uhapsila devet osoba zbog navodne umiješanosti u namještanje utakmica iz top tri nogometne lige u Španiji.