Na tribinama nema podjela
0

FOTO / Kako je uspjeh reprezentacije ujedinio duboko podijeljenu Belgiju

Klix.ba
Proslave uspjeha belgijskog nacionalnog tima u nogometu, popularnih Crvenih vragova, rijetke su situacije kada su građani ove politički duboko podijeljene zemlje ujedinjeni.

Zategnuti odnosi između stanovnika sjevernog dijela zemlje, koji govore flamanski, i južnog, frankofonskog područja posebno su izraženi uoči općih izbora zakazanih za sljedeću godinu.

Belgijanci su gladni sportskih uspjeha još od 1986. godine, kada su stigli do polufinala Svjetskog prvenstva. Od zlatne generacije koju predvode Eden Hazard i Vincent Kompany u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu očekuje se mnogo.

U utorak su izabranici Marca Wilmotsa rezultatom 1:0 pobijedili Makedoniju u Briselu, a sa tribina ih je gromoglasno podržavalo oko 47.000 navijača, među kojima nije bilo razlika ni podjela.

"Proteklih godina u Belgiji smo imali mnogo političkih sukoba, ali je nogomet sve ujedinio", kazao je jedan od navijača. "Svi smo mi isti i tu smo da podržimo belgijsku reprezentaciju".

Svjetsko prvenstvo u Brazilu počinje 12. juna 2014. godine, samo dvije sedmice prije općih izbora u Belgiji. Ako se Belgija kvalifikuje, igrači će imati misiju prevazilaženja političke retorike i pridobijanja navijača svih uvjerenja da ih podrže.

Prije tri godine Belgija je zbog političkih neslaganja 500 dana bila bez formirane vlade, a njene poslove obavljala je privremena uprava.

Selektoru Wilmotsu i njegovim igračima nije nimalo lako jer se svemu što izgovore može pripisati politička pozadina. Nakon pobjede nad Škotskom u oktobru prošle godine Wilmots je pozvao navijače da "ostanu ujedinjeni", a kapiten Kompany je kazao: "Belgija je za svakoga, ali je večeras samo za nas".

Njegova izjava privukla je veliku pažnju, s obzirom da je flamanski nacionalistički lider Bart De Wever nekoliko dana prije rekao: "Antwerp je za svakoga, ali večeras je samo za nas". De Wever je pobijedio na lokalnim izborima za gradonačelnika drugog po veličini grada u Belgiji i komercijalnog centra zemlje.

"Ja igram sa svojim belgijskim kolegama, a ne sa flamanskim", poručio je jednom prilikom Hazard, koji dolazi sa juga Belgije, gdje se govori francuski.

Uprkos podršci koju nacionalni tim ima, politički analitičari su oprezni kad govore o njenom mogućem utjecaju na izbore. Jedan od njih kaže da nisu svi koji podržavaju N-VA (De Weverovu Novu flamansku alijansu) separatisti, protivnici Belgije niti svi žele nezavisnu Flandriju.

Ipak, napredak koji je ljubav prema reprezentaciji donijela ovoj zemlji prilika je koja se ne smije propustiti, piše AFP.