Ne žali zbog odluke
33

Kako je teniski stručnjak odbio Đokovića zbog Hrvata Ljubičića: Rat na Balkanu je tek završio

K. H.
Novak Đoković i Riccardo Piatti (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković i Riccardo Piatti (Foto: EPA-EFE)
Čuveni teniski stručnjak Riccardo Piatti u intervjuu za italijanski list Corriere della Sera prisjetio se perioda kratke saradnje s Novakom Đokovićem otkrivši zbog čega nije nastavio rad s njim.

Pomenuti dvojac zajedno je trenirao od 2005. do 2006. godine, odnosno kada je srbijanski teniser postao punoljetan. Njihova saradnja nije previše dugo trajala, a treba reći i to da je Piatti od 1997. godine bio trener Ivana Ljubičića, hrvatskog tenisera koji je porijeklom Banje Luke.

Piatti kaže da se ne kaje što nije nastavio rad s Đokovićem, a otkriva i razloge zbog kojeg su morali prekinuti saradnju.

"Bilo je to u proljeće 2005. godine. Uživao sam u uspjesima Ivana Ljubičića koji je sa mnom bio od malih nogu, a htio sam dodati još neke mlade igrače u svoju akademiju. 'Evo ovaj klinac', rekao mi je jedan prijatelj, a u tom trenutku Đoković je bio 250. igrač na svijetu. Vidio sam ga samo jednom, a zajedno smo bili godinu i po. Shvatio sam da uvijek žmiri prije nego udari lopticu i savjetovao sam članovima njegove porodice da ga pošalju kod očnog liječnika", rekao je Piatti.

Na pitanje da li žali što je do danas mogao ostati trener tenisera koji je osvojio 20 Grand Slam titula, Piatti je rekao da u tom trenutku nije bilo moguće nastaviti saradnju.

"Apsolutno ne žalim. Njegov otac je od mene tražio apsolutnu predanost, ali ja sam odan svoj svojoj djeci. I nisam se mogao razdvojiti. Osim toga, u to vrijeme je bio problem jer je Ljubičić bio Hrvat porijeklom iz Bosne, a Novak je Srbijanac. Rat na Balkanu tada je skoro završio, a neslaganja između zemalja je još uvijek bilo. Ispravno sam postupio. Sada mi je san da Grand Slam titulu osvojim s Jannikom Sinnerom", rekao je Piatti.