Nogomet
13

Kako je reprezentacija počinjala kvalifikacije: Četiri pobjede, četiri poraza i jedan remi

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH večeras počinje kvalifikacije za plasman na EURO 2016. Kao što je poznato, protivnik je Kipar. Javnost u našoj zemlji očekuje trijumf izabranika Safeta Sušića koji će podići samopouzdanje pred nastavak kvalifikacionog puta. Učešćem na Mundijalu u Brazilu naš državi tim skinuo je teret sa leđa plasmanom na prvo veliko nadmetanje. No, apetiti rastu, pa se logično priželjkuje i učešće na kontinentalnoj smotri u Francuskoj.

U nastavku teksta donosimo rezultate prvih utakmica kvalifikacija, kako za Svjetsko, tako i za Evropsko nogometno prvenstvo.

U dosadašnjih devet utakmica upisano su četiri pobjede, četiri poraza i jedan remi. Gol razliku je 19:13. Najčešće smo igrali sa Španijom, tri puta. Najveći poraz doživjeli od Grčke i Rumunije po 3:0, dok je Lihtenštajn savladan 8:1.

Prvi kvalifikacioni meč naš nacionalni tim odigrao je u Kalamati 1. septembra 1996. godine i poražen je od Grčke sa visokih 3:0. Utakmica se igrali u okviru kvalifikacija za SP u Francuskoj 1998.

Pobjedom na Koševu protiv Farskih Otoka od 1:0 u augustu 1998. godine započet je kvalifikacioni put za EURO 2000 koji je održan u Belgiji i Holandiji.

Na ispunjenom koševskom stadionu 2. septembra 2000. bh. selekcija krenula je u kvalifikacije za Mundijal (koji je održan 2002. u Japanu i Južnoj Koreji) porazom od Španije od 2:1. Iako su izabranici tadašnjeg selektora Drage Smajlovića igrali odlično, na kraju su pognute glave napustili najveći bh. stadion.

Dvije godine poslije sa mnogo ambicija krenulo se u kvalifikacioni put za EP u Portugal. Ipak, na otvaranju Sliškovićevi puleni na Koševu gube od Rumunije 3:0.

Od 2004. godine reprezentacija počinje igrati utakmice u Zenici. U uvodnom meču kvalifikacija za SP koje je 2006. godine održano u Njemačkoj, bh. selekcija je 8. septembra 2004. igrala protiv Španije na Bilinom Polju i rezmizirala.Bilo je 1:1.

Trijumfom na Malti od 5:2 krenulo se u kvalifikacije za EP koje je 2008. organizirano u Austriji i Švicarskoj, dok je porazom protiv Španije u Murciji od 1:0 Ćiro Blažević počeo svoj projekat.

Luksemburg je 3. septembra 2010. poražen 3:0 u gostima, a Lihtenštajn je potučen do nogu rezultatom 8:1 prije dvije godine. To je bio nagovještaj uspješnih kvalifikacija koje su na kraju okončane prvim plasmanom na veliko takmičenje.