Pljušte kritike
83

Kako je region ispratio neuspjeh Zmajeva: Novi šamar za Bosnu, Islanđani im zatvorili vrata Eura

D. P.
BiH je priredila novo razočarenje navijačima (Foto: Nogometni savez BiH)
BiH je priredila novo razočarenje navijačima (Foto: Nogometni savez BiH)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je doživjela novi veliki neuspjeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a u nastavku ovog teksta apregledat ćemo kako je region ispratio novi poraz BiH.

Jedne od najgorih kvalifikacija još uvijek nisu u završnoj fazi, ali je jasno da ih želimo što prije zaboraviti. Od šest odigranih utakmica, BiH ima četiri poraza i već sada je jasno da ne može do direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo.

Posljednji veliki šamar doživjeli smo sinoć u nadoknadi utakmice na Islandu kada nam je do tog trenutka ne toliko opasna skandinavska selekcija postigla gol za pobjedu rezultatom 1:0. Naravno, vijest je privukla pažnju i u regionalnim medijima.

Hrvatski mediji svjesni su toga da je BiH ovim porazom ostala i definitivno bez šansi da se domogne Eura kroz kvalifikacije. Tako Večernji.hr piše da je Alfred Finbogasson praktički zatvorio vrata Zmajevima za odlazak na Evropsko prvenstvo.

"Island šokirao BiH u nadoknadi i susjedima praktički zatvorio vrata europskog prvenstva", naslov je Večernjeg, a u tekstu se dodaje: "Island je 1-0 (0-0) pobjedom protiv Bosne i Hercegovine u Reykjaviku praktički zatvorio vrata našim susjedima za odlazak na EURO. Pobjednički gol postigao je Finnbogasson u prvoj minuti sudačke nadoknade".

Index u naslovu navodi da je Island u nadoknadi šokirao BiH, a u tekstu se dodaje da je Finnbogason pogodio u drugoj minuti sudijske nadoknade i tako drastično smanjio šanse gostima za plasman na Euro.

Ipak, Index je pronašao način da makar malo utješi fanove u BiH te podsjeti da su sjajni rezultati u Ligi nacija makar osigurali baraž i dodatnu šansu da se kvalifikujemo.

Srbijanski mediji bili su nešto oštriji prema rezultatu Zmajeva na Islandu. Tako je Telegraf naveo da su nogometaši BiH još jednom razočarali.

"Igrači Bosne i Hercegovine su još jednom razočarali. Na Islandu su u posljednjim momentima primili pogodak i tako svoje prilike za Euro sveli na minimum. Pogodak je bio djelo Alfreda Finnbogasona", stoji u tekstu Telegrafa.

Blic navodi da je Finnbogason u nadoknadi šokirao BiH i udaljio je od Evropskog prvenstva, a u tekstu je nešto opširniji izvještaj.

"Selekcija BiH je na sjever Evrope otputovala sa imperativom pobjede, jer su joj tri boda bila neophodna za nastavak trke za jedno od prva dva mjesta koja vode na kontinentalni šampionat. Ipak, popularni Zmajevi još jednom su razočarali svoje navijače i upisali i četvrti poraz u tekućim kvalifikacijama. Iako još uvijek nije izgubila matematičke šanse za plasman na Evropsko, selekcija BiH je sada u izuzetno teškoj situaciji, pošto četiri kola prije kraja kvalifikacija zaostaje čak sedam bodova za drugoplasiranom Slovačkom, osnosno 12 za Portugalom koji je na čelu tabele", navodi Blicov Sportal.

"Bosna doživjela novi šamar", navodi Kurir u naslovu, dok se u tekstu samo naglašava šta se dešavalo tokom utakmice.

Crnogorske Vijesti čisto informativno navele su da je BiH izgubila od Islanda.