(Ne)realni uslovi
160

Kako je propao dogovor Želje i Dudića: Ni zbog Sarajeva, ni zbog navijača, samo zbog ugovora

K. H.
Feđa Dudić (Foto: I. L./Klix.ba)
Feđa Dudić (Foto: I. L./Klix.ba)
Mnogi navijači Željezničara iznenađeni su zbog činjenice da Feđa Dudić nije preuzeo klupu Plavih nakon što je Edis Mulalić dobio otkaz, a Klix.ba donosi detalje zašto dogovor nije postignut i šta je na kraju presudilo.

Feđa Dudić sezonu 2022/2023 počeo je na klupi FK Sarajevo, no nakon niza nesretnih okolnosti i loših rezultata, sredinom oktobra napustio je klupu Bordo tima. I ako se to samo po sebi nameće kao glavni razlog zašto pola godine nakon toga nije sjeo na klupu Željezničara, to nije bio slučaj.

Dudić je prihvatio poziv Plavih s Grbavice i sjeo je za pregovarački stol, a ono što je bio jedan od njegovih prvobitnih uslova je da se dobije zeleno svjetlo od navijača s južne tribine, popularnih Manijaka, te garancija da zbog činjenice da je vodio Sarajevo neće biti bojkotovan.

Rečeno mu je da se u njegov rad neće miješati, odnosno da će ekipa dobiti podršku, a da će mu se suditi isključivo na osnovu rezultata.

I kada se to desilo, krenuli su pregovori i dogovaranje uslova po kojima će biti potpisan ugovor. I tu je, na kraju, sve i ostalo.

FK Željezničar je, kako saznajemo, nudio veću platu Dudiću od one koju je imao Edis Mulalić, dok je bivši trener Veleža i Sarajeva tražio još jednu trećinu više, te je imao i konkretne zahtjeve za plate za svoja dva pomoćnika.

S obzirom na to da je Željezničar u jako teškoj finansijskoj situaciji, možda i najtežoj u poslijeratnoj eri kluba, te da je zbog nešto lošijih rezultata pitanje izlaska u Evropu pod velikim znakom pitanja, Dudićeve (ne)opravdane zahtjeve čelnici kluba nisu mogli ispuniti, pa su se nakon toga okrenuli drugim metama i trenerima.

Na kraju, klupu Plavih je preuzeo Nermin Bašić i on će pokušati u narednih nešto više od mjesec dana da sa Željezničarom izbori Evropu.

A što se tiče Feđe Dudića, nema sumnje da će ponuda za njega iz nogometnog svijeta biti i u budućnosti, a da li su Grbavica i klupa Željezničara mogli biti mjesto gdje je trebao napraviti veliki preokret nakon fijaska na klupi Sarajeva, nikada nećemo saznati.