Nogomet
81

Kako je Predrag Pašić prije 36 godina spriječio "podvalu" braće Vujović na Koševu

Klix.ba
Braća Zoran i Zlatko Vujović (Foto: Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA)
Braća Zoran i Zlatko Vujović (Foto: Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA)
Jedni od najpoznatijih blizanaca u historiji jugoslovenskog sporta su rođene Sarajlije Zoran i Zlatko Vujović.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Zoran (57), koji je igrao na poziciji stopera, prisjetio se "podvale" koju su pokušali izvesti njegov brat i on noseći dres Hajduka na gostovanju na Koševu protiv Sarajeva prije 36 godina.

A spriječio ih je stari prijatelj iz osnovne škole, legendarno krilo Sarajeva Predrag Pašić.

"Znali bi se sakrivat po osnovnoj školi 'Boriša Kovačević' na Grbavici, tako se zvala, bili smo osnovci u Sarajevu prije nego smo doselili u Split kad je otac dobio premještaj i dica ka' dica, bili smo strašno živi, uvijek bismo uradili neku glupost na ulici. Pa bi krivac svaljivao krivnju na onog drugog. Nisam ja, brat je. Ali, kako smo obojica bili nestašni, došlo bi na isto. Pegula je bila šta je s nama u razredu bio i Predrag Pašić Paja...

Sjedili smo na poluvremenu u svlačionici jedan do drugoga i Ivić je u trenu rekao 'vas dvojica, zamijenite dresove!'. Nismo ni razmišljali zašto, učinili bismo sve što nam kaže šjor Ivan, da je reka' skači na glavu, ne bi se mislili. Htio je zapravo da Zlatka sačuva drugog žutog kartona, već ga je imao, pa kao, prevarit će suce.

Pašić je više bio krunski svjedok. Ja sam kriv jer sam cijelo vrijeme vikao za bratom 'Zlatko, Zlatko', a nosio sam njegov dres. Nisam razmišljao. Pa je postalo sumnjivo. Paja nas je identificirao kod suca. Ne sjećam se ko je sudio...

Sudija nas je natjerao da zamijenimo dresove kako je i red, ali nije nam dao kartone. Mogao je dati žute kartone, bio bi drugi žuti Zlatku. Svejedno smo izgubili 2:4 i nismo tog ljeta ni ušli u Evropu, ostali smo peti. A kad su to uradila braća Foerster, blizanci Bernd i Karl-Heinz u Stuttgartu, Nijemci su ih otkrili i kaznili sa po osam utakmica zabrane igranja priča", ispričao je Zoran Vujović anegdotu sa Koševa iz juna 1980. godine.