Podaci NS BiH
60

Kako je potrošeno 2 miliona KM od UEFA-e za rekonstrukciju stadiona Grbavica

N. K.
Stadion Grbavica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stadion Grbavica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon suspenzije stadiona Bilino polje 2017. godine zbog incidenata na kvalifikacionoj utakmici između BiH i Grčke, Nogometni savez BiH je bio primoran tražiti drugi stadion koji bi mogao zadovoljiti uslove za odigravanje meča protiv Belgije.

Ekspertni tim UEFA-e i NS BiH u augustu 2017. pregledao je sve potencijalne stadione u BiH koji bi uz minimalna sredstva i za kratko vrijeme mogli ispuniti određene kriterije, a na osnovu njihovih zaključaka na kraju je odabran stadion Grbavica. Kako bi se utakmica između BiH i Belgije mogla odigrati, NS BiH je uložio prioritetno 270.000 KM za pojačanje reflektorske rasvjete na stadionu.

Nakon toga, početkom 2018. godine UEFA je odobrila namjenski 1 miliona eura za dodatno unapređenje infrastrukture stadiona Grbavica. S obzirom da je UEFA od 2014. godine nosilac svih TV i marketinških prava za kvalifikacione utakmica za evropska i svjetska prvenstva, to zahtijeva i odgovarajuće produkcijske uslove za emitere, koji su se trebali osigurati Grbavici.

NS BiH i FK Željezničar su zaključili sporazum kojim su definisali prioritete, uvjete i način korištenja odobrenih sredstava.

U okviru ukupno odobrenih sredstava do sada je, kako navodi NS BiH, realizovano sljedeće:

Instalirana je oprema za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, serveri za štampu i kontrolu karata te izvršena montaža mehaničkih brojača za prolaz te brojanje karata i gledalaca u iznosu od 200.000 eura; Dodatno je poboljšan teren za igru ugradnjom hibridnih elemenata po sistemu GrassMaster, a učešće Saveza je bilo 200.000 eura; Projektovanje i izgradnja krova istočne tribine stadiona. Izvođač radova je firma iz Tešnja, a vrijednost radova je 420.000 eura. Vrijednost projektne dokumentacije i rente za odobrenje građenja iznosi 80.000 eura. U toku je fabrička izrada dijelova metalne konstrukcije krova i njihovo cinčanje, a početak montaže konstrukcije planiran za početak decembra. Nakon završetka montaže krova istočne tribine planirano je da se preostali iznos od oko 100.000 eura utroši na poboljšanje elektroinstalacija stadiona.