Klupski velikani
100

Kako je nastala legendarna fotografija Osima i Schwarzeneggera koja je ponovo hit na internetu

D. P.
Schwarzenegger i Osim na treningu Sturma (Foto: Sepp Pail/Sturm)
Schwarzenegger i Osim na treningu Sturma (Foto: Sepp Pail/Sturm)
Posljednjih dana na internetu je ponovo postala viralna fotografija iz 1999. godine na kojoj se nalaze slavni holivudski glumac i bodybuilder Arnold Schwarzenegger i jedan od najvećih nogometnih stručnjaka na ovim prostorima svih vremena Ivica Osim.

Schwarzeneggera i pokojnog Osima spaja ime jednog tima, a to je Sturm iz Graza. Slavni glumac rođen je nadomak Graza i najpoznatiji je fan ovog kluba, dok je naš Ivica Osim s ovim austrijskim klubom nizao najveće uspjehe u klupskoj historiji i sasvim opravdano smatra se najvećim među navijačima Sturma.

Sturmov moderni stadion, koji se danas zove Liebenauer, dugo je nosio ime upravo po Arnoldu Schwarzeneggeru. Nalazi se u području Liebenau, a gradnja je trajala od 1996. do 1997. godine, kada je i otvorena.

Kao najpoznatiji "produkt" ovog grada, Schwarzenegger je imao čast da po njemu novi stadion u Grazu dobije ime. Stadion Arnold Schwarzenegger zvao se sve od 1997. do kraja 2005. godine, kada se na neslavan način promijenilo ime stadiona. Slavni glumac je sam ukinuo gradu Grazu pravo na korištenje njegovog imena za ime stadiona zbog spora oko odluke o smrtnoj presudi jednog zatvorenika.

Iako se dugo stadion zvao Arnold Schwarzenegger, a Osim je uspješno vodio ekipu Sturma u tim godinama, legendarna fotografija ipak nije nastala na ovom stadionu.

Naime, Schwarzenegger i Osim fotografisani su tokom jednog treninga na stadionu Gruabn, koji je skoro stotinu godina bio dom ovog kluba. Nakon što je klub preselio na stadion Arnold Schwarzenegger, Gruabn je ostao igralište i pomoćni teren za treninge.

Upravo na tom stadionu tokom jednog treninga nastala je fotografija koje se rado sjećaju i u Austriji, ali i u Bosni i Hercegovini. Autor fotografije je Sepp Pail, a nastala je 1999. godine.

Ivica Osim je Sturm vodio od 1994. do 2002. godine i tokom tog perioda osvojio je osam trofeja s klubom iz Graza. Tri godine zaredom igrao je u Ligi prvaka i zbog svega toga Osima s pravom nazivaju najvećom klupskom legendom, koje se danas nerijetko sjete i navijači u pjesmama i parola.a

Ranije tokom ove godine grad Graz preimenovao je trg ispred svog stadiona u Trg Ivice Osima, nakon smrti legendarnog bh. stručnjaka.